Adenina to organiczny związek chemiczny będący jedną z pięciu zasad azotowych. Innymi są: guanina, cytozyna, uracyl oraz tymina, z czego zasadą komplementarną do adeniny jest właśnie tymina, ewentualnie uracyl. Adenina należy do grona puryn. Wchodzi w skład podstawowych nukleotydów tworzących DNA i RNA, ma więc kluczowe znaczenie w genetyce.
Podstawy genetyki
Kwasy nukleinowe stanowią podstawowy, uniwersalny materiał genetyczny wszystkich organizmów żywych. Ze względu na budowę chemiczną komponentów kwasy nukleinowe można podzielić na kwasy deoksyrybonukleinowe (DNA) oraz kwasy rybonukleinowe (RNA). Składają się przy tym z trzech rodzajów składników:
- zasad azotowych;
- cukrów;
- kwasu ortofosforowego.
Adenina jest jedną z zasad azotowych, przez co można powiedzieć, że stanowi kluczowy składnik kwasów nukleinowych.
Zasady azotowe występujące w kwasach nukleinowych to pochodne pirymidyny i puryny. W ich skład wchodzą zazwyczaj jedynie cztery zasady azotowe:
- dwie puryny: adenina i guanina;
- dwie pirymidyny: cytozyna i tymina.
Jest to charakterystyczne dla DNA, jednak w przypadku RNA zamiast tyminy występuje uracyl.
Adenina – charakterystyka
Adenina jest organicznym związkiem chemicznym posiadającym wzór sumaryczny C5H5N5 oraz masę molową 135,13 g/mol. Po wyizolowaniu stanowi biały, krystaliczny proszek. W łańcuchach DNA łączy się tyminą, natomiast w łańcuchach RNA jej partnerem jest uracyl. Adenina może łączyć się z rybozą wiązaniem N-glikozydowym, w efekcie czego tworzy nukleozyd adenozynę. Jest ona fosforylowana w pozycji 5′ do nukleotydów: adenozynomonofosforanu (AMP), adenozynodifosforanu (ADP) i adenozynotrifosforanu (ATP).
Ciekawostką jest, że po raz pierwszy adeninę bardziej szczegółowo opisano w 1885 roku. To Albrecht Kossel wyizolował ją z trzustki, a następnie nieco dokładniej przeanalizował. Choć dawniej określano ją mianem witaminy, dziś wiadomo, że witaminą nie jest.
Polecane produkty:
Kolagen naturalny
Kolagen do picia to naturalny produkt z opatentowaną formułą Peptiplus® hydrolizowanego kolagenu. Dzięki temu jest bardzo wysokiej wchłanialności ... Zobacz więcej... | |
Kwas hialuronowy
Kwas hialuronowy bioalgi to naturalny produkt z fermentacji roślinnej, dzięki czemu biodostępność jest na bardzo wysokim poziomie. Kwas hialuronowy działa głównie na takie struktury jak włosy, skóra, oczy, stawy, dziąsła ... Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Jorde L., Carey J., Bamshad M., Genetyka medyczna, Wydawnictwo Urban & Partner, Wrocław 2021.