Chociaż minimalne spożycie cynku wynosi zaledwie 5 mg dziennie, to nieprawidłowa dieta przyczynia się do jego braków w organizmie. W efekcie może w nim poważnie namieszać. Sprawdź, czy występują u ciebie pierwsze oznaki niedoboru cynku i jak zadbać o jego prawidłową ilość w organizmie.
Właściwości zdrowotne cynku
Cynk należy do mikroelementów, czyli inaczej pierwiastków śladowych. Określane są one w taki sposób, ponieważ zapotrzebowanie dzienne na nie wynosi poniżej 100 mg. Mimo to mikroelementy odgrywają ważną rolę w organizmie, utrzymując jego prawidłowy rozwój i funkcjonowanie. Niedobory pierwiastków śladowych mogą doprowadzić do zaburzenia pracy organizmu, a w konsekwencji do wielu chorób.
Najważniejsze właściwości cynku:
- stymuluje pracę układu nerwowego;
- wspiera pamięć i koncentrację;
- wpływa na wygląd i kondycję skóry;
- bierze udział w mineralizacji kości;
- przyspiesza gojenie ran;
- wpływa na dobrą pracę wzroku;
- wspomaga pracę trzustki i tarczycy;
- wzmacnia odporność;
- uczestniczy w przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów.
Niedobory cynku – objawy i skutki
Pierwszymi najbardziej widocznymi objawami świadczącymi o zbyt małej ilości cynku w organizmie jest pogarszający się stan włosów, skóry. Na twarzy i ciele może pojawić się trądzik, zmiany łuszczycopodobne, zajady, a nawet owrzodzenia. Co więcej, skaleczenia, nawet te najmniejsze, goją się dłużej.
Z racji tego, że cynk wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, jego niedobór prowadzi do zmniejszenia ilości przeciwciał – w konsekwencji pogarsza się odporność i częściej chorujemy. Pojawiają się również takie objawy jak: suchość w ustach, zaburzenie smaku oraz zapachu, utrata apetytu i zmniejszenie masy ciała. Nierzadko występują problemy z koncentracją, a nawet pojawia się depresja czy apatia.
Niedobór cynku szczególnie jest niebezpieczny u dzieci w czasie rozwoju oraz kobiet w ciąży, w przypadku których negatywnie wpływa na rozwój płodu – przyczynia się do powstawania wad układu nerwowego i może nawet powodować przedwczesny poród. Ponadto długofalowy niedobór tego pierwiastka przyczynia się do powstania kurzej ślepoty.
Cynk w jedzeniu, czyli jak zadbać o jego właściwy poziom?
Chcąc utrzymać prawidłowy poziom cynku w organizmie, warto sięgać po produkty pochodzenia zwierzęcego, ponieważ są one najlepszym przyswajalnym jego źródłem. Natomiast w jedzeniu roślinnym jest go zdecydowanie mniej i często występują substancje, które utrudniają jego wchłanianie. Warto sięgać po takie produkty jak: ostrygi, kraby, wątróbka, mięso wołowe i z kurczaka, pestki dyni, otręby pszenne, kakao, kasza gryczana, orzechy nerkowca.
Zdarza się jednak, że zbilansowana dieta nie rozwiąże problemu niedoboru cynku – najczęściej dotyczy to osób z problemem wchłaniania. Rozwiązaniem jest cynk w tabletkach. Na co działa? Przede wszystkim skutecznie uzupełnia i dba o optymalny poziom cynku w organizmie. Preparaty z tym pierwiastkiem można znaleźć m.in. w sklepie internetowym Mito-Pharma.
Kiedy brać cynk?
Cynk najlepiej przyjmować w godzinach porannych pomiędzy 6:00 a 9:00, przed posiłkiem lub godzinę, dwie po posiłku. Ważne jest również, by nie przyjmować go razem z magnezem, ponieważ utrudnia on jego wchłanianie. Najlepiej wówczas magnez przyjmować wieczorem.
Czy możliwe jest przedawkowanie cynku? Tak, ale z uwagi na niewielką ilość tego pierwiastka, którą spożywamy wraz z dietą, jest to rzadkie i mało prawdopodobne.
Artykuł sponsorowany