Suplementacja to coraz powszechniejsza czynność mająca na celu uzupełnienie niedoborów pokarmowych występujących w podstawowej diecie. Każdy człowiek powinien dostarczać odpowiednią ilość składników odżywczych do organizmu wraz z dietą (wówczas do niedoborów praktycznie nie dochodzi). Jednak w niektórych grupach osób może być to niewystarczające. Aby bezpiecznie i skutecznie wspierać swoje zdrowie, najlepiej skonsultować dietę oraz suplementację z doświadczonym dietetykiem klinicznym.
Suplementacja – na czym polega?
Suplementacja polega na dostarczeniu organizmowi składników odżywczych niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania w odpowiednich dawkach, czego celem jest przede wszystkim uzupełnienie niedoborów pokarmowych. Dlatego prawidłowo prowadzona powinna być poprzedzona analizą diety, stylu życia oraz wykonaniem badań krwi. Aby mieć pewność, że wybrany suplement diety jest bezpieczny, na jego opakowaniu powinny znajdować się następujące informacje:
- nazwa substancji odżywczych;
- dawka produktu rekomendowana do spożycia w ciągu dnia;
- ostrzeżenia dotyczące nieprzekraczania rekomendowanej dawki;
- stwierdzenie, że dany suplement nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) diety.
Dodatkowo musi mieć bardzo wysoką jakość, popartą naturalnym pochodzeniem i certyfikatami. Dlatego coraz częściej podkreśla się znaczenie opinii wystawionych przez innych konsumentów, którzy mieli okazję przetestować dany produkt. Należy bezwzględnie pamiętać, że suplementy diety nie są lekami – nie zapobiegają chorobom i ich nie leczą. Uzupełniają jedynie dietę o składniki odżywcze, których wysoki poziom może wywierać już liczne korzyści zdrowotne.
Aby suplementacja była skuteczna, musi być systematyczna i długotrwała. Oznacza to, że należy stosować dany produkt każdego dnia zgodnie z zaleceniami producenta (np. w kontekście dawkowania, pory dnia, okoliczności przy posiłku) przez co najmniej kilka tygodni. Warto też mieć wiedzę w zakresie prawidłowego łączenia poszczególnych suplementów ze sobą, aby ich biodostępność była jak najwyższa oraz aby wzajemnie się nie wykluczały.
Zobacz również: Suplementy na mocne zęby.
Czy suplementacja jest bezpieczna?
Suplementy diety możliwe do zakupienia na rynku nie powinny stanowić absolutnie żadnego zagrożenia dla zdrowia i życia konsumenta. Jednak zawsze należy mieć na uwadze możliwość wystąpienia pewnych zagrożeń przy niewłaściwym stosowaniu. Ryzykiem może być np. nadmierne stosowanie suplementów, interakcje suplementów z jednocześnie przyjmowanymi lekami, stosowanie suplementów nieadekwatnych do choroby przewlekłej (pogarszające jej przebieg) czy skutki uboczne wynikające z jednoczesnego przyjmowania wielu różnych suplementów, a także alergia na którykolwiek ze składników.
Istnieją dowody mówiące, że przyjmowanie bardzo wysokich dawek niektórych witamin i minerałów może być wręcz szkodliwe. Mowa choćby o witaminie A, miedzi, fluorze, żelazie, jodzie, cynku czy manganie. Ryzyko interakcji składników suplementu diety jest istotne zwłaszcza u pacjentów stosujących przewlekłą farmakoterapię. Przykładowo witamina K wpływa na krzepliwości krwi, działając antagonistyczne w stosunku do leków przeciwzakrzepowych. Ogromnie ważna jest więc świadomość konsumenta w zakresie prawidłowej suplementacji, choć nie mówi się o tym tak często, jak się powinno.
Suplementacja – dla kogo?
Suplementacja może być stosowana przez każdego człowieka, który chce uzupełnić podstawową dietę o poszczególne składniki odżywcze. Mówi się, że współcześnie ludzie mają szczególne zapotrzebowanie na witaminę D, kwasy tłuszczowe Omega 3 oraz suplementy oczyszczające organizm z toksyn, takie jak np. Spirulina, Chlorella, ale i te produkty należy dobrać indywidualnie.
Coraz większą popularnością cieszą się również suplementy zawierające kwas hialuronowy i kolagen, które wspierają zdrowie skóry, stawów, zębów oraz tkanek łącznych. Kolagen, jako główne białko strukturalne organizmu, z wiekiem ulega naturalnemu rozpadowi. Dlatego jego suplementacja może pomóc w utrzymaniu elastyczności skóry, sprawności stawów oraz wzmocnieniu struktur odpowiedzialnych za zdrowie zębów i dziąseł. Z kolei kwas hialuronowy wiąże wodę w tkankach, co przekłada się na lepsze nawilżenie skóry, wsparcie funkcji stawowych, a także korzystnie wpływa na regenerację błon śluzowych w jamie ustnej. Ich stosowanie szczególnie polecane jest osobom aktywnym fizycznie, starszym, a także wszystkim, którzy chcą zadbać o młody wygląd, zdrowe zęby i dobrą kondycję narządu ruchu.
Zobacz również: Humektanty.
Grupy konsumentów odnoszące szczególne korzyści z suplementacji to:
- kobiety w ciąży i karmiące piersią – ze względu na wysokie potrzeby rozwijającego się dziecka muszą one dostarczać ustrojowi znacznie większej ilości witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych;
- seniorzy, którzy często zmagają się z niedoborami pokarmowymi ze względu na brak apetytu, spowolnione procesy trawienne czy choroby przewlekłe;
- pacjenci z chorobami jelit, u których przyswajanie jelitowe jest zaburzone, a mikroflora jelitowa upośledzona.
Także inne grupy konsumentów mogą mieć podwyższone potrzeby pokarmowe. Przykładowo, sportowcy potrzebują więcej białka, a osoby z nadmiernie wypadającymi włosami mogą zmagać się z niedoborami witamin z grupy B. Z kolei osobom mającym bardzo wymagającą pracę umysłową zaleca się kwasy tłuszczowe Omega 3.
Polecane produkty:
![]() |
Spirulina 100% naturalna
Spirulina to naturalna alga, która uzupełnia niedobory witamin i minerałów. Jej zadaniem jest wzmocnienie organizmu i w naturalny sposób wspomaganie procesu jego oczyszczenia. Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Bojarowicz H., Dźwigulska P., Suplementy diety. Część II. Wybrane składniki suplementów diety oraz ich przeznaczenie, Hygeia Public Health, 4/2012.
- Wierzejska R., Suplementy diety – panaceum na współczesne dolegliwości zdrowotne czy triumf reklamy?, Medycyna Rodzinna, 2/2017.
- Krasnowska G., Sikora T., Suplementy diety a bezpieczeństwo konsumenta, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4/2011.