Kora dębu to surowiec zielarski pozyskiwany z dębu szypułkowego, który należy zbierać wiosną z młodych gałęzi i pni drzew. Stosuje się go między innymi w leczeniu biegunek, hemoroidów, nieżytów żołądka, zespołu jelita drażliwego, nadpotliwości czy problemów ginekologicznych u kobiet. Korę dębu można stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie.
Skład kory dębu
O szczególnych właściwościach kory dębu świadczy przede wszystkim jej skład. Wyróżniamy w nim:
- polifenole, w tym flawonoidy i wolne kwasy fenolowe;
- garbniki;
- sole mineralne;
- związki żywicowe;
- związki triterpenowe.
Aby związki były zachowane przez jak najdłuższy czas korę dębu należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Wówczas jej właściwości mogą zostać zachowane przez 2 lata.
Kora dębu – właściwości
Kora dębu posiada bardzo charakterystyczne właściwości. Każdy z poszczególnych jej składników wykazuje ważne działanie. Przykładowo, garbniki działają ściągająco i tworzą trwałe połączenia z białkami błon śluzowych jelit. W efekcie tego hamuje przenikanie wody ze światła jelita, co ma znaczenie w zmniejszaniu objawów biegunek (następuje zagęszczenie mas kałowych).
Z kolei ze względu na dużą ilość antyoksydantów kora dębu ma działanie przeciwutleniające, czyli chroni ustrój przed nadmiarem wolnych rodników tlenowych. Jej regularne spożycie może stanowić profilaktykę wielu chorób zaliczanych do cywilizacyjnych. Związki polifenolowe mają działanie przeciwzapalne i łagodzące. Kora dębu w formie okładów jest stosowana celem łagodzenia swędzenia i pieczenia przy hemoroidach. Właśnie z tego względu stanowi składnik wielu mieszanek ziołowych stosowanych np. w łagodnych stanach zapalnych zewnętrznych narządów płciowych. Działanie kory dębu można podsumować jako:
- odkażające;
- ściągające;
- przeciwzapalne;
- przeciwbakteryjne;
- przeciwwysiękowe.
Omawiany surowiec można wykorzystywać również celem łagodzenia stanów zapalnych w obrębie błon śluzowych jamy ustnej, w tym do leczenia lekkich stanów zapalnych gardła. Wówczas należy płukać gardło i jamę ustną naparem z kory dębu. Można dodać do niego rumianku, który także działa przeciwzapalnie.
O czym należy pamiętać?
Długotrwałe picie naparów z kory dębu wpływa negatywnie na błonę śluzową przewodu pokarmowego, gdyż hamuje wchłanianie składników pokarmowych. Ponadto wiąże wiele mikroelementów, przez co może dojść do ich niedoboru. Podczas terapii korą dębu może dojść do opóźnienia wchłaniania składników aktywnych zawartych w lekach.
Napar z kory dębu – jak przygotować?
Przygotowanie naparu z kory dębu jest bardzo proste. Wystarczy dysponować korą dębu (można ją kupić niemal w każdym tradycyjnym sklepie zielarskim oraz w sklepach online) oraz wrzącą wodą. Jedną łyżkę kory dębu zalewamy szklanką wrzątku, a następnie odstawiamy na kilkanaście minut. Po upływie tego czasu całość przecedzamy. Zaleca się spożywanie około 150 ml dziennie, najlepiej po konsultacji z lekarzem.
Odwar z kory dębu – jak przygotować?
Jedną łyżkę kory dębu zalewamy szklanką wody i gotujemy przez 5 minut. Następnie odstawiamy na kwadrans i przecedzamy. Tak uzyskany odwar stosujemy celem płukania gardła i jamy ustnej, obmywania skóry i do okładów.
Polecane produkty:
Olej z czarnuszki
Olej z czarnuszki to w 100% naturalny produkt o wysokiej koncentracji cennych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest źródłem m.in. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), mikroelementów, witamin Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Strzelecka H., Kowalski J., Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa, Wydawnictwo PWN, Warszawa 2000.
- Yang Y., Chińskie zioła lecznicze, Wydawnictwo Agartha, 2020.
- Kaczmarczyk-Sedlak I., Ciołkowski A., Zioła w medycynie. Choroby skóry, włosów i paznokci, tom 1, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2020.