Kolor szkliwa może różnić się u poszczególnych osób w zależności od wielu różnych czynników. Za naturalne uznaje się zarówno odcienie bieli, jak i niektóre odcienie żółci. Oznacza to, że jeśli zęby mają przebarwienia, nie zawsze sugeruje to ich choroby. Każdy przypadek zmiany barwy zębów warto skonsultować ze stomatologiem.
Kolor szkliwa a zdrowie zębów
Barwniki pochodzące z produktów spożywczych są dla zębów niegroźne, nie ingerują w strukturę szkliwa i nie sprawiają, że będzie ono słabsze. Dlatego osoby często i w znacznych ilościach spożywające kawę, herbatę czy barwiące jedzenie mogą być spokojnie, bo choć zęby będą prawdopodobnie lekko pożółkłe, to jednak wciąż pozostaną zdrowe.
Inaczej wygląda sytuacja z czynnikami wewnętrznymi. Mogą one wpłynąć nie tylko na barwę, ale też na samą strukturę i budowę zęba. Mowa tu m.in. o antybiotykach przyjmowanych w dzieciństwie lub wadach rozwojowych u dzieci. Dlatego przyczyny nieestetycznego koloru szkliwa również warto zidentyfikować, aby upewnić się, że nie są one groźne. Samo żółte zabarwienie wcale nie musi świadczyć o niezdrowych, chorych zębach.
Zobacz również: Wpływ antybiotyków na zęby.
Od czego zależy kolor szkliwa?
Kolor szkliwa zależy od wielu czynników, między innymi takich jak:
- wiek – wraz z upływem lat szkliwo ściera się, staje się mniej przezierne, a więc po prostu ciemnieje i wygląda na matowe. Także zębina żółknie, co jest zjawiskiem raczej naturalnym;
- budowa anatomiczna zęba – im cieńsze szkliwo, tym prawdopodobnie ząb będzie ciemniejszy;
- genetyka – każdy człowiek ma szkliwo i zębinę różnej grubości, także proporcje poszczególnych ich składników mogą się różnić, co wpływa na ostateczny wygląd tych tkanek;
- nawyki dietetyczne – zwłaszcza picie kawy, herbaty, energetyków, czerwonego wina, napojów gazowanych może wpłynąć na zabarwienie szkliwa;
- palenie papierosów;
- przyjmowanie niektórych leków, zwłaszcza antybiotyków tetracyklinowych, co prowadzi nawet do powstawania tzw. przebarwień tetracycklinowych;
- niedokładna, niewystarczająca higiena jamy ustnej – najczęstsza przyczyna przebarwień i żółtego koloru szkliwa zębów.
Warto zaznaczyć, że zęby mogą być naturalnie żółtawe, a mimo to całkowicie zdrowe. Natomiast bardzo białe mogą mieć osłabione szkliwo lub być efektem nadmiernego wybielania zębów, co sprzyja występowaniu licznych patologii. Naturalny kolor zębów rzadko jest śnieżnobiały – najczęściej to odcienie kremowe, żółtawe lub szarobiałe. Należy też podkreślić, że szkliwo (o ile nie ma na nim przebarwień z zewnątrz) rzadko wpływa na kolor zębów. Wszystko zależy głównie od naturalnego koloru zębiny, na co w dużej mierze wpływ mają już czynniki genetyczne.
Jak zmienić kolor szkliwa?
Najprościej zacząć dbać o higienę jamy ustnej, zrezygnować z barwiących pokarmów i napojów oraz udać się na higienizację zębów, czyli pozbycie się płytki nazębnej i kamienia nazębnego w profesjonalny sposób. Często zdarza się wówczas, że zęby stają się rozjaśnione i jest to efekt satysfakcjonujący dla wielu osób.
Jednak chcąc jeszcze mocniej wybielić zęby, najlepiej jest skorzystać z porad stomatologa oraz dostępnych metod profesjonalnego wybielania zębów. Najczęściej odbywa się to przy pomocy lampy Beyond czy lasera (wówczas rezultat jest widoczny już na pierwszej wizycie po zakończeniu działań), a także przy użyciu specjalnych nakładek (wybielanie nocą w domu, jednak trwa to około 2 tygodni). Metoda wybielania powinna być dobrana do indywidualnych potrzeb, preferencji, możliwości finansowych oraz od przyczyn przebarwień.
Warto podkreślić, że domowe wybielanie zębów w większości przypadków nie daje oczekiwanych rezultatów, a niekiedy może być wręcz szkodliwe. Zwłaszcza gdy wykonywane są przez długi czas. Mowa choćby o wybielaniu zębów sokiem z cytryny, co zwiększa ryzyko kwasowej erozji szkliwa.
Polecane produkty:
![]() |
Kolagen naturalny bioalgi
Kolagen do picia to naturalny produkt z opatentowaną formułą Peptiplus® hydrolizowanego kolagenu. Dzięki temu jest bardzo wysokiej wchłanialności. Wzmacnia zęby, kości, ... Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Słotwińska S., Majkowski M., Wybielanie zębów a środowisko jamy ustnej, Nowa Stomatologia, 3/2011.
- Jańczuk Z., Stomatologia zachowawcza, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2004.