Lactobacillus acidophilus

Spis treści

Lactobacillus acidophilus to bakterie gram-dodatnie o laseczkowatym kształcie i niskim stopniu ruchliwości. Są gatunkiem pałeczek kwasu mlekowego. Występują naturalnie w organizmie człowieka, jak również są najczęściej wykorzystywanym szczepem probiotycznym (zarówno w farmacji, jak i przemyśle spożywczym).

Lactobacillus acidophilus

Charakterystyka Lactobacillus acidophilus

Bakterie z rodziny Lactobacillus do wzrostu wymagają podłoża bogatego w węglowodany, aminokwasy, peptydy, kwasy tłuszczowe, estry, składniki kwasów nukleinowych i witaminy. Występują więc w środowisku zawierającym substancje pokarmowe, zwłaszcza węglowodany – jama ustna, przewód pokarmowy, pochwa. W przewodzie pokarmowym pojawiają się tuż po urodzeniu.

Lactobacillus acidophilus – właściwości

Bakterie te szczególnie dobrze rozwijają się w bardziej zakwaszonym środowisku o pH 4-5, mają więc zdolność przekształcania laktozy w kwas mlekowy. W efekcie, wspólnie z innymi bakteriami, wytwarzają środowisko zapobiegające rozwojowi niektórych szkodliwych mikroorganizmów. Flora jelitowa, w skład której wchodzi Lactobacillus acidophilus uczestniczy w wytwarzaniu niacyny, kwasu foliowego i witaminy B6. Udowodniono również, że stosowanie probiotyków zawierających Lactobacillus acidophilus:

  • hamuje rozwój bakterii patogennych w przewodzie pokarmowym;
  • łagodzi przebieg biegunek infekcyjnych, poantybiotykowych i występujących podczas podróży;
  • chroni przed chronicznymi zaparciami i poprawia trawienie;
  • wspiera układ odpornościowy.

Lactobacillus acidophilus wykazują zdolność przekształcania laktozy w kwas mlekowy na drodze fermentacji mlekowej. Występując w pochwie kobiet wspierają właściwe pH w jej świetle oraz chronią przed rozwojem patogennych grzybów Candida albicans. To ważny szczep probiotyczny, bezpieczny do stosowania również w przypadku dzieci czy kobiet ciężarnych.

Lactobacillus acidophilus – zastosowanie probiotyków

Omawiane bakterie są najczęściej wykorzystywanym składnikiem probiotyków, których celem jest wspieranie fizjologicznej mikroflory organizmu. Wskazania do stosowania probiotyków zawierających Lactobacillus acidophilus:

  • antybiotykoterapia;
  • biegunki i zaparcia;
  • bóle brzucha;
  • trądzik, egzemy, zmiany skórne;
  • zespół jelita drażliwego;
  • nieswoiste zapalenie jelit;
  • nietolerancje pokarmowe i alergie pokarmowe;
  • infekcje grzybicze;
  • otyłość;
  • depresja.

I wiele innych. Można je przyjmować bez względu na wiek. Zarówno w formie naturalnej (w żywności), jak i jako farmaceutyki (probiotyki do kupienia w aptekach).

Lactobacillus acidophilus w żywności

Naturalnie omawiane bakterie występują w wielu produktach żywnościowych, takich jak mleko i jego przetwory, mięso, zboża. Zwłaszcza fermentowane produkty mleczne takie jak kefir, maślanka, zsiadłe mleko czy zakwas są bogatym źródłem tych szczepów bakteryjnych. Określa się je mianem naturalnej żywności probiotycznej, której regularne spożycie ma potwierdzone właściwości prozdrowotne.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Klichowska-Palonka M., Bachanek T., Kliniczne możliwości stosowania probiotyków ze szczególnym uwzględnieniem ich działania w jamie ustnej – przegląd piśmiennictwa, Dental and Medical Problems, 3/2011.
  2. Górska S., Jarząb A., Gamian A., Bakterie probiotyczne w przewodzie pokarmowym człowieka jako czynnik stymulujący układ odpornościowy, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 63/2009.
  3. Gajewska J., Błaszczyk M., Probiotyczne bakterie fermentacji mlekowej (LAB), Postępy Mikrobiologii, 1/2012.
  4. Goderska K., Matuszewska M., Czarnecki Z., Charakterystyka wybranych szczepów Lactobacillus Acidophilus i ich przeżywalność w soku marchwiowym, Żywność, 3/2002.
Kategorie
Centrum Fizjoterapeuty
Sklep Fizjoterapeuty
Oferty pracy

Aktualności

Najpopularniejsze w zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *