Chlorofil

Spis treści

Chlorofil to naturalny barwnik nadający roślinom kolor zielony. Magazynowany jest on w liściach i łodygach. W komórkach eukariotycznych w wyspecjalizowanych organellach – chloroplastach, przy udziale światła i chlorofilu, zachodzi proces fotosyntezy. Chlorofil nie tylko nadaje barwę zieloną, ale przede wszystkim jego kluczową funkcją jest pochłanianie światła słonecznego, którego to energia napędza cały proces fotosyntezy.

Chlorofil

Charakterystyka chlorofilu

Chlorofile należą do grupy barwników lipidowych. W roślinach wyróżnić można 2 główne formy chlorofilu:

  • a – niebieskozielony
  • b – zielonożółty

Omawiany barwnik jest typowym związkiem metaloporfirynowym, ponieważ jego cząsteczka składa się z 4 pierścieni pirolowych z centralnie umieszczonym atomem magnezu.

Typowa komórka roślinna zawiera od 50 nawet do 200 chloroplastów, przy czym w większej ilości występują one w liściach i łodydze. Struktury te są odpowiedzialne za wytwarzanie chlorofilu. To właśnie ten związek odpowiada za zieloną barwę roślin.

Występowanie chlorofilu

Najwyższe stężenie barwnika odnotowano w częściach nadziemnych (liściach) warzyw, takich jak: pietruszka naciowa, koper ogrodowy, jarmuż, sałata głowiasta czy szpinak. Ponadto można go spotkać we wszystkich zielonych warzywach – groszek, ogórek, a także zielonych owocach, takich jak kiwi.

Bardzo duże ilości chlorofilu można również znaleźć w algach morskich, głównie z grupy zielenic. Najpopularniejszą algą jest chlorella, która swą nazwę zawdzięcza właśnie sporej zawartości tego barwnika. Na samym końcu warto wspomnieć, że chlorofil obecny jest we wszystkich roślinach zielnych, np. w pokrzywie czy melisie, które spożywa się pod postacią naparów.

Coraz częściej można zaopatrzyć się w suplementy na bazie chlorofilu (tabletki, proszki czy płyny).

Właściwości chlorofilu

Chlorofil jest podstawowym elementem niezbędnym do przeprowadzenia fotosyntezy u roślin. Rozpoczyna ciąg reakcji chemicznych przy wykorzystaniu promieni słonecznych.

Barwnik znalazł szereg zastosowań w medycynie, gastronomii czy kosmetologii, ponieważ wykazuje właściwości bioaktywne – w tym bakteriostatyczne i antyoksydacyjne.

Przede wszystkim należy omówić antyoksydacyjne właściwości chlorofilu. Ponieważ jest przeciwutleniaczem, zmniejsza ryzyko rozwoju komórek nowotworowych, neutralizuje wolne rodniki, uszczelnia i zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych, a także ogranicza osadzanie się lipoprotein w ścianach naczyń. W efekcie wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe.

Chlorofil wiąże i usuwa toksyny oraz niektóre drobnoustroje oraz wpływa korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie jelit. Dodatkowo usprawnia przemianę materii, dlatego produkty spożywcze lub suplementy z jego zawartością często poleca się osobom otyłym, dbającym o sylwetkę lub z problemami trawiennymi. Można podsumować, że chlorofil wspomaga procesy metaboliczne i łagodzi wiele problemów trawiennych.

W związku z faktem, że chlorofil eliminuje nieprzyjemne zapachy, coraz częściej wykorzystuje się go przy produkcji past do zębów lub antyperspirantów.

Pozostałe właściwości chlorofilu obejmują między innymi:

  • działanie antybakteryjne;
  • wzmacnianie układu odpornościowego organizmu;
  • zapobieganie niektórym chorobom przewlekłym;
  • regulację poziomu cholesterolu we krwi;
  • ochronę siatkówki oka przed procesami degeneracyjnymi;
  • wspomaganie absorpcji żelaza oraz stanowienie źródła magnezu.

Okazuje się również, że chlorofil jest nieoceniony w walce z przewlekłym zmęczeniem lub ciągłym stresem. Spożycie dużej dawki zielonych warzyw, owoców lub suplementacja chlorellą zaleca się  szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy zmniejsza się ekspozycja ciała na słońce i spada odporność organizmu.

Pozostałe właściwości chlorofilu

Właściwości barwiące chlorofilu sprawiły, że chlorofil A (naturalna zieleń) jest wykorzystywany jako dodatek barwiący do produktów spożywczych, farmaceutyków oraz kosmetyków.

Stanowi częsty składnik zup, sosów, lodów, napojów mlecznych, czy nawet oliwy z oliwek. Uznano go za nieszkodliwą substancję barwiącą i oznaczono skrótem E140.

Chlorofil w diecie

Chlorofil jest częstym składnikiem wielu warzyw, owoców, ziół i glonów, a także suplementów diety. Warto dostarczać do organizmu odpowiednią ilość tego związku, ponieważ jego korzystne działanie można zauważyć praktycznie we wszystkich układach organizmu.

Właściwości chlorofilu są bardzo obszerne, dlatego ważne jest, aby dostarczać jego odpowiednie ilości wraz z pożywieniem lub poprzez suplementację. Jest on obecny we wszystkich roślinach fotosyntezujących, dlatego ujęcie go w codziennej diecie nie powinno stanowić problemu.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Rotkiewicz D., Konopka I., Tańska M., Barwniki karotenoidowe i chlorofilowe olejów roślinnych oraz ich funkcje, Rośliny Oleiste, XXIII/2002.
  2. Pielesz A., Skład chemiczny algi brązowej Fucus vesiculosus L., Postępy Fitoterapii, 1/2011.
  3. Wieczorek J., Wieczorek Z., Części nadziemne popularnych warzyw jako źródło karotenoidów i chlorofilu w żywności, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2016.
  4. Bołonkowska O., Pietrosiuk A., Sykłowska-Baranek K., Roślinne związki barwne, ich właściwości biologiczne oraz możliwości wytwarzania w kulturach in vitro, Biuletyn Wydziału Farmaceutycznego WUM, 1/2011.
  5. Krzyśko-Łupicka T., Kręcidło M., Kręcidło Ł., Barwniki w żywności a zdrowie konsumentów, Problemy Nauk Biologicznych, 4/2016.
Szukaj
Kategorie
Centrum Fizjoterapeuty
Sklep Fizjoterapeuty
Oferty pracy

Aktualności

Najpopularniejsze w zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *