Histydyna

Spis treści

Histydyna to organiczny związek chemiczny należący do aminokwasów białkowych. Jest też aminokwasem egzogennym, czyli takim, którego organizm człowieka nie potrafi samodzielnie zsyntezować i należy dostarczać go wraz z pożywieniem. Znaleźć go można w różnych łatwo dostępnych produktach spożywczych, dlatego też zbilansowana i urozmaicona dieta nie prowadzi do niedoborów w tym zakresie.

Histydyna

Histydyna – charakterystyka

Histydyna to organiczny związek chemiczny o wzorze sumarycznym C6H9N3O2 i masie molowej 155,15 g/mol. Po wyizolowaniu przyjmuje postać białego, krystalicznego proszku bez żadnego zapachu czy smaku. Ze względu na budowę chemiczną cząsteczki omawiany aminokwas zalicza się zarówno do aminokwasów zasadowych (jego łańcuch boczny zawiera 2 atomy azotu), jak i aromatycznych (ze względu na obecność aromatycznego pierścienia imidazolowego). Histydyna jest kodowana przez kodony CAU i CAC w procesie translacji białka.

Źródła histydyny w diecie

Histydynę można znaleźć w wielu różnych źródłach pokarmowych, zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Dzięki temu w dobrze zbilansowanej diecie rzadko występuje niedobór tego aminokwasu.

Do najbogatszych źródeł histydyny należą:

  • mięso (białe, np. drób, oraz czerwone, np. wołowina);
  • ryby, owoce morza i algi;
  • jaja;
  • nabiał;
  • rośliny strączkowe (soja, soczewica, ciecierzyca);
  • orzechy i nasiona.

Coraz częściej uwagę zwraca się też na algi, szczególnie takie jak Spirulina, które zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, w tym histydynę.

Histydyna dostępna jest również w formie suplementów diety (jako proszek lub kapsułki). Jednak ich stosowanie powinny rozważać osoby ze zwiększonym zapotrzebowaniem (np. sportowcy, w stanach chorobowych). Suplementacja powinna być przeprowadzana ostrożnie i najlepiej pod kontrolą specjalisty.

Zdecydowanie korzystniejszą formą jest histydyna dostępna w diecie, a także w naturalnych produktach takich jak np. Spirulina.

Histydyna – wpływ na organizm człowieka

Histydyna to aminokwas zawierający grupę imidazolową, dzięki czemu uczestniczy w reakcjach enzymatycznych oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowego pH organizmu. Jest prekursorem histaminy – związku pełniącego kluczową rolę w reakcjach alergicznych, regulacji snu, apetytu oraz pracy układu odpornościowego. Aminokwas ten uczestniczy również w syntezie hemoglobiny, białek i enzymów, a także wspiera procesy regeneracji i gojenia się tkanek. Z tego względu ma szczególne znaczenie dla osób aktywnych fizycznie oraz pacjentów w stanach przewlekłego osłabienia.

Dodatkowo histydyna bierze udział w transporcie metali (takich jak np. cynk, miedź) co sprzyja zachowaniu równowagi mineralnej organizmu. Podsumowując, histydyna nie tylko stanowi budulec białek, lecz także wpływa na wiele istotnych procesów metabolicznych i funkcjonowanie całego organizmu.

Histydyna – niedobór

Niedobór histydyny w przypadku dzieci może prowadzić do opóźnienia wzrostu i rozwoju całego organizmu. Bez względu na wiek człowieka stan ten jest sporym czynnikiem ryzyka:

  • przewlekłego zmęczenia;
  • osłabienia organizmu;
  • spadku odporności;
  • pogorszenia kondycji skóry, włosów i paznokci;
  • licznych problemów dermatologicznych.

W niektórych chorobach przewlekłych (np. reumatoidalne zapalenie stawów) obserwuje się obniżony poziom histydyny, co dodatkowo wpływa na zaostrzenie objawów tych chorób.

Histydyna – nadmiar

Nadmiar histydyny w organizmie występuje rzadko, ponieważ większość osób dostarcza ją w umiarkowanych ilościach wraz z dietą, a jej nadwyżki są zazwyczaj wydalane. Do podwyższonego stężenia tego aminokwasu może dojść głównie w wyniku niewłaściwej suplementacji lub zaburzeń metabolicznych. W takich sytuacjach mogą pojawić się objawy, takie jak:

  • zaburzenia neurologiczne (drażliwość, bóle głowy, problemy ze snem);
  • uszkodzenie nerek;
  • uogólnione obrzęki.

Dodatkowo nadmiar histydyny sprzyja zwiększonej produkcji histaminy, co może nasilać reakcje alergiczne i objawiać się rozszerzeniem naczyń krwionośnych, świądem, kichaniem, bólami głowy czy dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Hassa R., Mrzigod J., Nowakowski J., Podręczny słownik chemiczny, Wydawnictwo Videograf, Katowice 2004.
  2. Grzymisławski M., Dietetyka kliniczna, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2019.
Szukaj
Kategorie
Sklep Fizjoterapeuty

Aktualności

Najpopularniejsze w zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *