Brodawki na języku to twory pełniące głównie funkcję odbierania wrażeń smakowych z pożywienia. Mogą także ulegać powiększeniu, co zawsze wskazuje na toczące się dolegliwości. Wyróżniamy 4 rodzaje brodawek językowych, każdy rodzaj różni się budową i czynnością.
Brodawki na języku
Jak wspomniano we wstępie, wyróżniamy 4 grupy brodawek językowych:
- grzybowate;
- okolone;
- nitkowate;
- liściaste.
Poniżej dokładniej scharakteryzowano każde z nich.
Brodawki grzybowate
Brodawki grzybowate są okrągłymi tworami najliczniej występującymi w pobliżu końca języka. Każda ma do pięciu kubków smakowych i są one z reguły rozmieszczone na szczycie brodawki. Silne unaczynienie dodatkowo wspiera ich czynność. Brodawki grzybowate widać szczególnie wyraźnie u dzieci.
Brodawki okolone
To uwypuklone twory rozmieszczone w kształcie litery V w tylnej części języka. Są większe niż brodawki grzybowate, przez co zawierają aż do 100 kubków smakowych, rozmieszczonych przeważnie wzdłuż bocznych powierzchni brodawki.
Brodawki nitkowate
Małe i stożkowate brodawki nitkowate pokrywają grzbiet języka. Stanowią najczęściej występujący typ brodawek, ponieważ obejmują aż 90% wszystkich brodawek języka. Zazwyczaj nie posiadają kubków smakowych, nie biorą więc udziału w odbieraniu wrażeń smakowych. Zalicza się je do brodawek mechanicznych, gdyż ich główną funkcją jest rozcieranie pokarmów.
Brodawki liściaste
Brodawki liściaste układają się w równoległych fałdach na górno-bocznej, tylnej powierzchni języka. Oddzielone są od siebie charakterystycznymi rowkami, a pokrywa je nabłonek wielowarstwowy płaski. Tego typu brodawki odpowiadają za odbieranie smaku.
Zobacz również: Język geograficzny.
Powiększone brodawki na języku
Główną przyczyną powiększenia brodawek językowych są stany zapalne pochodzenia bakteryjnego lub grzybiczego. Przyczyną jest nadmierna stymulacja brodawek przez patogeny, co prowadzi do naturalnej reakcji obronnej organizmu, czyli powiększenia tych struktur. Innymi przyczynami powiększenia brodawek językowych mogą być:
- niedobór witamin z grupy B – szczególnie witaminy B12;
- częste wymioty, np. w przebiegu bulimii czy zatruć pokarmowych;
- refluks żołądkowo-przełykowy (kwaśna treść pokarmowa drażni brodawki powodując ich przerost);
- niedokrwistość;
- angina;
- choroba Kawasaki;
- leukoplakia jamy ustnej;
- nowotwory języka.
Leczenie powiększonych brodawek zależy głównie od przyczyny tego objawu. W pierwszej kolejności zawsze warto zwrócić uwagę na swoją dietę oraz właściwą higienę jamy ustnej. Wskazana będzie także wizyta u lekarza.
Zobacz również: Cukrzyca a jama ustna.
Polecane produkty:
BIO Acerola - naturalna witamina C
Naturalna witamina C pozyskana została z ekologicznych upraw z owocu o nazwie Acerola. Jest standaryzowana co oznacza, że wyselekcjonowano tylko najwyższej jakości owoce, a z nich pozyskano ekstrakt. Dzięki temu ... Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Ganong W., Fizjologia człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2018.
- Bochenek A., Reicher M., Anatomia człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.Cesarz M., Choroby błony śluzowej jamy ustnej, Asysta Dentystyczna, 1/2019.