Olejek anyżowy jest wartościowym olejkiem pozyskiwanym z anyżku gwiaździstego – wonnego, bogatego w składniki aktywne gatunku rośliny stosowanej także jako przyprawa. Znajduje szerokie zastosowanie w medycynie alternatywnej i kosmetologii ze względu na właściwości wiatropędne, przeciwkaszlowe, antybakteryjne i uspokajające.
Olejek anyżowy – charakterystyka
Olejek anyżowy pozyskuje się anyżku gwiaździstego, nazywanego również badianem właściwym. Surowcem zielarskim są owoce tej rośliny, po wysuszeniu przybierające postać brunatnych gwiazdek. Zawierają bardzo dużą ilość cennego olejku eterycznego (przynajmniej 70 ml w 1 kg), a wyróżnia się on niezwykle bogatym składem i charakterystycznym, ciepłym, słodko-korzennym aromatem. Olejek anyżowy jest więc głównie olejkiem eterycznym, znajdującym zastosowanie w medycynie, kosmetologii, ziołolecznictwie, aromaterapii czy przy masażach relaksacyjnych.
Ciekawostką jest, że olejek anyżowy w temperaturze pokojowej może (choć nie musi) ulec zestaleniu, co jest dość nietypowym zjawiskiem, ponieważ znaczna większość olejków roślinnych pozostaje w takiej temperaturze cieczami.
Olejek anyżowy – skład
Głównym składnikiem olejku anyżowego jest anetol (stanowiący nawet 80-90% całego składu). Ponadto w składzie produktu znaleźć można pochodne fenylopropanu, estry, aldehyd anyżowy i kwas palmitynowy, a także związki z grupy terpenoidów, np. monoterpeny i seskwiterpeny z trans-anetolu. Olejek zawiera pewne ilości estragolu. Wszystkie te związki wykazują wpływ na organizm człowieka, bez względu na to, czy są aplikowane bezpośrednio na skórę, czy tylko wdychane.
Olejek anyżowy – działanie
Udowodniono, że olejek anyżowy wykazuje działanie:
- spazmolityczne, rozkurczowe i wiatropędne – poprawiając trawienie i przeciwdziałając dolegliwościom związanym z niestrawnością;
- pobudzające czynności żołądka i wydzielanie soków trawiennych;
- polepszające perystaltykę jelit;
- wykrztuśne;
- przeciwzapalne, hamując syntezę i uwalnianie mediatorów stanu zapalnego;
- moczopędne – niektóre składniki aktywne olejku drażniąc kanaliki nerkowe, zwiększają wydzielanie moczu, a przez to wydalanie kwasu moczowego i cukrów;
- uspokajające i nasenne, oddziałując bezpośrednio na ośrodki kory mózgowej i rdzenia przedłużonego;
- przeciwbólowe;
- mlekopędne, co może mieć znaczenie dla kobiet karmiących piersią;
- antyseptyczne, w tym przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze;
- żółciopędne i żółciotwórcze;
- poprawiające smak i apetyt;
- cytotoksyczne wobec różnych linii komórek nowotworowych;
- antyoksydacyjne.
Mało który olejek eteryczny ma aż tak wszechstronne działanie. Najczęściej jednak olejek anyżowy wykorzystuje się właśnie w gastrologii, celem poprawy trawienia i przeciwdziałania niestrawnościom.
Przeciwwskazania i skutki uboczne olejku anyżowego
Olejek anyżowy jest bardzo intensywny i skoncentrowany, zawiera w sobie składniki drażniące skórę, powodując jej przekrwienie, stany zapalne, a nawet pęcherze. Dlatego należy pamiętać, aby przed nałożeniem bezpośrednio na skórę rozcieńczyć go z innymi olejkami lub tłuszczami, np. masłem shea, olejem kokosowym czy olejem eukaliptusowym. Olejku anyżowego nie powinny stosować kobiety ciężarne, pacjenci z ostrymi stanami zapalnymi układu pokarmowego oraz osoby z chorobą wrzodową.
Olejek anyżowy – zastosowanie
Olejek anyżowy można stosować na kilka sposobów. Najczęściej przyrządza się mieszankę do stosowania zewnętrznego, łącząc 5 kropli oleju anyżowego z 1 łyżką olejku migdałowego. Taką mieszankę wmasowuje się w brzuch (przy jego bólach), szyję (w przypadku kichania lub kaszlu), klatkę piersiową (przy kaszlu lub dusznościach) oraz w dowolne inne miejsce na ciele. Mieszanki olejku anyżowego nadają się również do masażu relaksacyjnego i refleksoterapii. Czysty olejek można dodawać do kominków zapachowych lub dyfuzorów, ciesząc się zaletami aromaterapii. Z kolei kilka kropel dodanych do wanny przed kąpielą nie tylko uspokoi i zrelaksuje, ale także poprawi kondycję skóry, odkażając ją. Olejek anyżowy odstrasza owady, można zatem delikatnie skropić nim firanki wiszące przy oknach.
Polecane produkty:
Olej z czarnuszki
Olej z czarnuszki to w 100% naturalny produkt o wysokiej koncentracji cennych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest źródłem m.in. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), mikroelementów, witamin Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Zalewska E., Nurzyńska-Wierdak R., Rośliny z rodziny Apiaceae źródłem surowca farmakopealnego, Annales UMCS, 2/2016.
- Kwaśny J., Vogt O., Lasoń E., Analiza instrumentalna kompozycji olejków eterycznych z roślin baldaszkowatych (apiaceae) na przykładzie olejku anyżowego, Czasopismo Techniczne, 16/2012.
- Góra J., Lis A., Najcenniejsze olejki eteryczne, Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej.