Lizyna

Spis treści

Lizyna to aminokwas egzogenny, czyli taki, którego organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie syntetyzować i musi być dostarczany z dietą lub suplementacją. Należy do grupy aminokwasów białkowych, a więc bierze bezpośredni udział w budowie i regeneracji tkanek. Jej obecność jest niezbędna m.in. do prawidłowego wzrostu, utrzymania zdrowej struktury mięśni, a także do wspomagania procesów odpornościowych. Lizyna wpływa również na wchłanianie wapnia, wspiera mineralizację kości oraz może łagodzić niektóre objawy chorobowe, takie jak nawracające infekcje wirusowe czy dolegliwości wynikające z niedoboru kolagenu. Z tego względu aminokwas ten odgrywa istotną rolę zarówno w profilaktyce zdrowotnej, jak i w dietetyce klinicznej, a jego odpowiednia podaż ma kluczowe znaczenie dla zachowania ogólnej równowagi organizmu.

Lizyna

Lizyna – charakterystyka

Lizyna to organiczny związek chemiczny z grupy aminokwasów białkowych i aminokwasów egzogennych. Jest też aminokwasem polarnym, zaś pod względem budowy chemicznej posiada zasadowy łańcuch boczny, który w pH komórki ma ładunek dodatni. Omawiany związek ma wzór sumaryczny C6H14N2O2 oraz masę molową 146,19 g/mol. Po wyizolowaniu przyjmuje postać białego ciała stałego. Należy go pozyskiwać z pożywienia lub świadomej suplementacji, ponieważ organizm człowieka nie potrafi go samodzielnie produkować.

Lizynę można w dużych ilościach znaleźć w ogólnodostępnych produktach spożywczych. Dlatego też przy urozmaiconej i zbilansowanej diecie jej niedobory praktycznie nie występują. Najlepszymi źródłami pokarmowymi lizyny są przede wszystkim:

  • sery;
  • jaja;
  • ryby;
  • fasola (zwłaszcza limeńska);
  • mleko;
  • ziemniaki;
  • czerwone mięso;
  • produkty sojowe;
  • drożdże;
  • kurczak;
  • wołowina;
  • jagnięcina.

Są to więc głównie produkty pochodzenia zwierzęcego.

Lizyna – wpływ na organizm człowieka

Lizyna wywiera wielokierunkowe, korzystne działanie na organizm człowieka. Udowodniono, że:

  • przyspiesza gojenie się ran, uszkodzeń tkankowych – w tym zwłaszcza opryszczki (a także zapobiega jej nawrotom);
  • ma działanie przeciwwirusowe (a jest najskuteczniejsza w tym kierunku przy połączeniu lizyny z witaminą C i cynkiem);
  • wzmacnia strukturę tkanki w ściankach tętnic i tym samym może hamować powstawanie zmian miażdżycowych;
  • wzmacnia kości i poprawia wchłanianie wapnia, dlatego też bywa stosowana u pacjentów zmagających się z osteopenią oraz osteoporozą. Może też wzmacniać zęby;
  • wiąże się z metalem ciężkim (ołowiem), efektywnie zmniejszając jego toksyczność i przyspieszając jego usuwanie z organizmu.

Wskazaniami do suplementacji mogą być:

  • nawracająca opryszczka wargowa;
  • półpasiec;
  • osteoporoza, osteopenia, przebyte złamania kości celem przyspieszenia ich gojenia;
  • miażdżyca i ryzyko chorób sercowo-naczyniowych;
  • uszkodzenia tkanek, przebyte operacje, urazy ortopedyczne celem przyspieszenia ich gojenia;
  • nadmierne wypadanie włosów.

Po liznę mogą też sięgać sportowcy i osoby aktywne fizycznie, ponieważ aminokwas ten buduje białka w organizmie, zwłaszcza białka mięśniowe. Są one ważne celem przyrostu masy mięśniowej (np. u osób trenujących siłowo), regeneracji włókien mięśniowych i wzmacniania mięśni. Ogólna suplementacja często łączona jest z witaminą C dla lepszego efektu immunologicznego.

Lizyna – wykorzystanie

Lizyna jest pierwszym aminokwasem ograniczającym wartość biologiczną białka w wielu paszach stosowanych w żywieniu zwierząt trzody chlewnej, a w szczególności w mieszankach paszowych z dużym udziałem zbóż. Ze względu na prawie wyłączne wykorzystanie lizyny do syntezy białka w organizmie, zapotrzebowanie na ten aminokwas przez zwierzęta w różnym wieku można określić znacznie łatwiej niż na pozostałe aminokwasy. Lizynę wykorzystuje się także w kosmetologii do produkcji kosmetyków przeciwstarzeniowych. Dzięki wpływowi na kolagen jest składnikiem kremów i serum anti-aging. Wspomaga odbudowę skóry po zabiegach dermatologicznych. Zdecydowanie najczęściej jest jednak sprzedawana w postaci suplementów diety (bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie).

Lizyna – dawkowanie

Ilość lizyny niezbędna do zachowania dobrego zdrowia waha się od 500 mg do 1500 mg dziennie. W wypadku opryszczki lub innych problemów zdrowotnych rekomenduje się zwiększenie porcji do 3000 mg dziennie, aż do ustąpienia objawów. Najlepiej po konsultacji z lekarzem, zwłaszcza jeśli jednocześnie stosowane są inne farmaceutyki.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Urynek W., Lizyna w żywieniu młodych świń – wchłanianie i zapotrzebowanie, Postępy Nauk Rolniczych, 1/2003.
  2. Gołąbczak J., Biochemiczne, genetyczne i technologiczne podstawy biosyntezy L-lizyny, Biotechnologia, 1/2008.
Szukaj
Kategorie
Centrum Fizjoterapeuty
Sklep Fizjoterapeuty

Aktualności

Najpopularniejsze w zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *