Dysleksja
Dysleksja to specyficzne trudności w uczeniu się czytania i pisania u dzieci, które pojawiają się od początku nauki szkolnej, określane jako dysleksja rozwojowa. Trudności te
Fosfor
Fosfor to jeden z makroelementów w organizmie człowieka. Przede wszystkim buduje zęby i kości, pełni jednak również kilka innych funkcji. Niedobór tego pierwiastka widać najsilniej
Biała dieta
Biała dieta to potoczna nazwa dla diety osób po profesjonalnym wybielaniu zębów. Obejmuje między innymi rezygnację ze spożywania potraw barwiących. Jej celem jest zachowanie białych
Kolagen na zęby
Kolagen wpływa korzystnie nie tylko na zęby i kości, lecz na cały organizm. Znajduje się praktycznie we wszystkich tkankach, zarówno twardych, jak i miękkich. To
Złamanie korzenia zęba
Złamanie korzenia zęba dotyczy najczęściej ludzi młodych, a uraz obejmuje najczęściej zęby przednie w szczęce. Częstość występowania złamań korzeni wzrasta w wieku 3-4 lat, w
Zębina
Zębina stanowi podstawową masę zęba, jest zmineralizowaną tkanką łączną o strukturze kanalikowej. Zębina jest twardsza od kości zbitej, wykazuje jednak pewną elastyczność i sprężystość. Dzięki
Laseroterapia w stomatologii
Laseroterapia w stomatologii to coraz popularniejsza metoda lecznicza. Cechuje się wszechstronnością i wysoką skutecznością. Biostymulacja laserowa obejmuje reakcję tkanek na naświetlanie słabą wiązką laserową, czego
Terapia cranio-sacralna
Terapia cranio-sacralna jest nowoczesną techniką stosowaną w fizjoterapii i osteopatii. Obejmuje zapewnienie odpowiedniego rytmu i przepływu płynu mózgowo-rdzeniowego, co ma istotne znaczenie we wszystkich procesach
Pęknięcie zęba
Pęknięcie zęba to problem zarówno natury estetycznej, jak i zdrowotnej. Wiąże się z dolegliwościami bólowymi oraz szeregiem innych, poważniejszych objawów. Wyróżniamy kilka przyczyn tego zjawiska,
Witamina C
Witamina C (zwana również kwasem askorbinowym) to z całą pewnością najbardziej popularna i powszechnie występująca witamina. Rozpuszcza się w wodzie i posiada lekko kwaskowaty smak.
Zgorzel miazgi
Zgorzel miazgi to szczególna odmiana martwicy miazgi, polegająca na jej gnilnym rozkładzie. Pierwotnie miazgę martwiczą zakażają te same drobnoustroje, których produkty rozpadu doprowadziły do odczynów
Szyna relaksacyjna (Michigan)
Szyna relaksacyjna (Michigan) to rodzaj szyny stabilizującej, która wykazuje działanie relaksacyjne w stosunku do mięśni okolicy głowy. Wykorzystuje się ją w leczeniu wielu schorzeń nie
Elektroterapia w stomatologii
Elektroterapia w stomatologii to dziedzina lecznictwa zyskująca coraz większą popularność. Wraz z rozwojem fizjoterapii jako odrębnego zawodu, fizjoterapeuci zaczęli wybierać swoje specjalizacje. Wyróżnić można fizjoterapeutów
Porażenie nerwu twarzowego
Porażenie nerwu twarzowego to przypadłość, która może dotknąć każdego bez względu na płeć czy wiek. Najczęstszym typem porażenia nerwu twarzowego jest porażenie obwodowe. Dotyczy ono
Martwica miazgi
Martwica miazgi to pojęcie odnoszące się do śmierci tej tkanki. Wymaga szybkiego leczenia endodontycznego. Organizm ludzki na ogół wydala bądź resorbuje martwicze tkanki. W przypadku
Kserostomia
Kserostomia to inaczej patologiczna suchość w jamie ustnej. Stanowi zespół objawów spowodowanych zmniejszeniem lub całkowitym brakiem wydzielania śliny. Może powodować poważne konsekwencje w obrębie jamy
Antybiotyki w leczeniu endodontycznym
Antybiotyki w leczeniu endodontycznym nie są nieodłącznym elementem terapii. Należy znać dokładne wskazania do ich przyjmowania, ponieważ bardzo często okazuje się, że ich użycie jest
Dentysta a stomatolog
Często pada pytanie – czym zajmuje się dentysta, a czym stomatolog? Można by przypuszczać, że dentysta jest pojęciem mniej obszernym i zajmuje się wyłącznie leczeniem
Suplementy na mocne zęby
Suplementy na mocne zęby mogą być uzupełnieniem codziennej diety, szczególnie osób w grupie ryzyka chorób zębów i przyzębia. Właściwe zwyczaje żywieniowe mają istotny wpływ na
Szkorbut
Szkorbut (zwany również gnilcem) to choroba spowodowana niedoborem witaminy C. Obecnie występuje bardzo rzadko, ponieważ kwas askorbinowy występuje powszechnie w produktach spożywczych i ciężko o