Żelazo

Spis treści

Żelazo (łac. ferrum, symbol: Fe) jest jednym z najczęściej spotykanych w środowisku naturalnym pierwiastków. Występuje w skorupie ziemskiej, wodach, glebach, powietrzu, a także w organizmach żywych, głównie w postaci związanej. Ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego należy dostarczać go wraz z dietą.

Żelazo

Żelazo – charakterystyka

Żelazo to pierwiastek zlokalizowany w VIII grupie, a także w czwartym okresie układu okresowego pierwiastków, tuż obok niklu i kobaltu. W literaturze pierwiastki te zazwyczaj zestawia się wspólnie i często porównuje, głównie przez wzgląd na podobieństwo właściwości. Spośród wszystkich pierwiastków wchodzących w skład skorupy ziemskiej, żelazo plasuje się na czwartym miejscu tego rankingu. Szacuje się, że stanowi ono około 4.7% tej puli i jednocześnie jest najbardziej rozpowszechnionym pierwiastkiem zaliczanym do grupy metali ciężkich.

Żelazo warto dostarczać do organizmu wraz z dietą. Znaleźć go można w większych ilościach w produktach spożywczych takich jak wątróbki, czerwone mięso, drób, ryby i owoce morza, zielone warzywa liściaste, algi (np. Spirulina), warzywa strączkowe, tofu czy suszone owoce. Często zaleca się suplementację, szczególnie przy określonych wskazaniach. Warto poprzedzić ją wykonaniem badań krwi.

Żelazo w organizmie człowieka

Omawiany pierwiastek bierze udział w licznych procesach biochemicznych i fizjologicznych, dzięki którym możliwe są między innymi takie procesy jak:

  • transport tlenu;
  • synteza DNA;
  • transport elektronów.

Żelazo wchodzi w skład wielu białek uczestniczących w tych procesach. Hemoglobina i mioglobina to białka mające kluczowe znaczenie w transporcie i magazynowaniu tlenu. W swojej budowie zawierają prostetyczną grupę hemową, która z centralnie położonym żelazem tworzy kompleks zdolny wiązać lub uwalniać tlen.

Dodatkowo wspiera produkcję komórek odpornościowych, pomaga zwalczać patogeny, uczestniczy w procesach detoksykacyjnych organizmu. Odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu mózgu, a więc i w procesach związanych z pamięcią czy nastrojem.

Niedobór żelaza

Poziom żelaza można z łatwością określić na podstawie badania krwi. Jednak nie należy zbadać tylko jego ilość, ale jednocześnie również ferrytyny. U osób dorosłych najczęstszą przyczyną niedoboru żelaza jest utrata krwi. Może wiązać się z krwawieniem z układu pokarmowego w konsekwencji nowotworów, a w przypadku kobiet, dodatkowo z obfitymi miesiączkami. Szacuje się, że z każdym mililitrem krwi organizm traci przeciętnie 0,5 mg pierwiastka. Innymi przyczynami niedoboru są: zmniejszony obrót żelaza w organizmie, brak dostatecznej jego podaży wraz z dietą, choroby przewlekłe, zwłaszcza jelita cienkiego.

Charakterystyczne objawy niedoboru żelaza to przede wszystkim:

  • zmęczenie i osłabienie;
  • duszności w związku z brakiem dostatecznego dotlenienia organizmu;
  • bladość skóry;
  • cienie pod oczami;
  • tachykardia (przyspieszone bicie serca);
  • zawroty głowy.

Nadmiar żelaza

Nadmierne gromadzenie się żelaza w organizmie to choroba nazywana hemochromatozą. Manifestuje się odkładaniem pierwiastka w organizmie, jego komórkach miąższowych narządów takich jak m.in. wątroba, trzustka czy serce. Charakterystycznymi objawami tego stanu są:

  • zmęczenie;
  • bóle stawów;
  • cukrzyca;
  • schorzenia wątroby;
  • zaburzenia trawienia;
  • zaburzenia hormonalne.

Zapotrzebowanie na żelazo

Zapotrzebowanie na żelazo różni się w zależności od wielu czynników. Z reguły normy prezentują się następująco w przypadku osób dorosłych:

  • kobiety (19-50 lat): 18 mg dziennie (z powodu miesiączek, które prowadzą do większych strat żelaza);
  • mężczyźni (19-50 lat): 8 mg dziennie;
  • kobiety w ciąży: 27 mg dziennie;
  • kobiety karmiące: 9-10 mg dziennie;
  • osoby powyżej 50. roku życia: 8 mg dziennie dla obu płci.

U dzieci prezentuje się to nieco inaczej. Jednak problemy z wahaniami poziomu żelaza w organizmie młodych pacjentów powinny być zawsze dokładnie zbadane przez lekarza pediatrę.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Górska A., Piech R., Właściwości i znaczenie żelaza oraz metody jego oznaczania, Analit 6 (2018) 2–9.
  2. Borkowska A., Antosiewicz J., Żelazo – przyjaciel, który bywa toksyczny, Problemy Nauk Biologicznych, 4/2020.
  3. Pietrzak A., Skuteczne leczenie żelazem – zasady postępowania w niedoborze izolowanym i przebiegającym z niedokrwistością, Lekarz POZ, 1/2024.
Szukaj
Kategorie
Centrum Fizjoterapeuty
Sklep Fizjoterapeuty

Aktualności

Najpopularniejsze w zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *