Produkty kariogenne

Spis treści

Produkty kariogenne to produkty spożywcze charakteryzujące się wysoką zawartością cukrów stanowiących pożywkę dla bakterii próchnicotwórczych. Przyczyniają się do powstawania kwasów w jamie ustnej i tym samym do obniżenia jej pH. Takie środowisko sprzyja demineralizacji szkliwa, w efekcie czego rozwija się próchnica.

Produkty kariogenne

Co wpływa na rozwój próchnicy?

Wybierając produkty spożywcze pod kątem przeciwdziałania próchnicy należy zawrócić uwagę na:

  • zawartość kwasów;
  • czas pozostawania resztek pokarmowych na zębach;
  • konsystencję pokarmu;
  • zawartość ewentualnych czynników ochronnych na zęby;
  • obecność cukrów będących pożywką dla bakterii próchnicotwórczych.

Bezpośrednią przyczyną powstawania próchnicy są właśnie kwasy produkowane przez bakterie obecne w dużych ilościach w płytce nazębnej. Kwasy te powstają z cukrów, które ulegają fermentacji w jamie ustnej (glukoza, fruktoza, sacharoza, przetworzona skrobia). Uznaje się, że najbardziej próchnicotwórczym cukrem jest sacharoza.

Po spożyciu cukrów o działaniu próchnicotwórczym obniża się pH w jamie ustnej nawet poniżej 5,0, co stanowi idealne środowisko do rozwoju bakterii. Kwasowość jest tym większa, im większe jest stężenie cukru w pokarmie. Należy wiedzieć, że ślina zobojętnia jednak środowisko w jamie ustnej już po około 30 minutach. Właśnie dlatego zaburzenia wydzielania śliny czy picie małej ilości wody również są czynnikami ryzyka rozwoju próchnicy.

Duże znaczenie ma konsystencja pokarmu, a więc i jego zdolność do pozostawania na powierzchni zębów. Za bardzo szkodliwe dla zębów uznaje się np. cukierki typu krówka czy toffi, które oblepiają szkliwo, przestrzenie międzyzębowe i inne części jamy ustnej. Nie powinno się również spożywać w nadmiarze lizaków i słodkich cukierków do ssania, ponieważ cukry mają wówczas długi kontakt z jamą ustną.

Produkty kriogenne

Najbardziej szkodliwe dla zębów, uznane za wysoce kariogenne, są tak zwane cukry wolne niemleczne. Cukry mleczne również są wolne, jednak inne składniki znajdujące się w mleku w znacznym stopniu zmniejszają ich próchnicotwórczość. Cukrami wolnymi niemlecznymi są: cukier trzcinowy i buraczany, miód, syrop kukurydziany i inne syropy, świeże soki owocowe. Te składniki często występują w napojach energetycznych, napojach dla sportowców, słodyczach czy wyrobach cukierniczych. Podsumowując, popularne produkty kariogenne to między innymi:

  • miody;
  • ciasta, ciastka, wypieki;
  • słodycze – czekolady, wafelki, batony, gumy do żucia z cukrem, lody, cukierki, żelki;
  • kolorowe napoje gazowane i niegazowane;
  • soki owocowe;
  • napoje energetyczne i izotoniczne;
  • koktajle, jogurty;
  • rodzynki, pieczone jabłka, musli;
  • dżemy;
  • kisiele, budynie.

Takich produktów jest oczywiście o wiele więcej, a łatwy dostęp do nich sprawia, że ryzyko próchnicy jest współcześnie bardzo wysokie. Szczególnie u osób spożywających często cukry proste oraz u dzieci, gdy prawidłowa higiena jamy ustnej nie jest zachowana.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Tkaczuk M., Wiercioch-Klin B., Szymańska J., Dobowa analiza żywienia dzieci z uwzględnieniem kariogenności stosowanych produktów spożywczych, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 4/2012.
  2. Boguszewska-Gutenbaum H., Janicha J., Kaczmarek U., Olczak-Kowalczyk D., Potencjał kariogenny produktów żywieniowych i nawyki dietetyczne a choroba próchnicowa zębów u dzieci i młodzieży, Pediatria Polska, 6/2015.
Szukaj
Kategorie
Centrum Fizjoterapeuty
Sklep Fizjoterapeuty
Oferty pracy

Aktualności

Najpopularniejsze w zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *