Choroba Beltramiego, zwana również amelozą dziecięcą lub próchnicą okrężną, pojawia się przy szyjkowej części zęba lub w obrębie jego korzenia. W niektórych przypadkach może obejmować pierścieniowo cały ząb, stąd jej nazwa. Pojawia się u dzieci w wieku 3-4 lat i prowadzi do przedwczesnej utraty zębów.
Choroba Beltramiego – przyczyny
Do tej pory nie wyjaśniono dokładnie przyczyn choroby Beltramiego. Niektórzy wskazują na powiązanie jej z niektórymi chorobami ogólnymi, w tym: krzywicą, gruźlicą czy skazą wysiękową. Inni zaś uważają, że może mieć to związek z dwuwarstwową budową szkliwa. Umiejscowienie linii porodowej w okolicy przyszyjkowej (u dzieci wcześnie ząbkujących) predysponuje do lokalizacji próchnicy okrężnej właśnie w tym miejscu. Okolica przyszyjkowa jest słabiej zmineralizowana, poza tym przyszyjkowa wypukłość korony sprzyja zaleganiu resztek pokarmowych.
Jak przebiega choroba Beltramiego?
Choroba na samym początku zaczyna atakować zęby przednie, zwykle w szczęce, symetrycznie po obydwu jej stronach. Na tym etapie manifestuje się jako plama próchnicowa, po czym tworzy coraz większy ubytek dookoła szyjki zęba. W miarę rozwoju przenosi się także na miazgę zęba, co jest dla dziecka bolesne. Niszczone szkliwo odpryskuje na dużych powierzchniach – najdłużej utrzymuje się na powierzchniach siecznych, ale i stamtąd ostatecznie znika.
Zobacz również: Próchnica butelkowa.
Leczenie choroby Beltramiego
Zarówno ząb ze zniszczoną koroną, jak i z patologicznie dotkniętą już miazgą, nie nadaje się do leczenia stomatologicznego, nawet biorąc pod uwagę leczenie kanałowe. Taki ząb musi zostać usunięty. Zbagatelizowanie problemu i pozostawienie zęba z próchnicą okrężną skutkuje rozprzestrzenieniem się jej po całej jamie ustnej dziecka oraz innymi dolegliwościami. Ząb jest bowiem ogniskiem stanu zapalnego, co należy szybko wyeliminować.
Polecane produkty:
BIO Acerola - naturalna witamina C
Naturalna witamina C pozyskana została z ekologicznych upraw z owocu o nazwie Acerola. Jest standaryzowana co oznacza, że wyselekcjonowano tylko najwyższej jakości owoce, a z nich pozyskano ekstrakt. Dzięki temu ... Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Szpringer-Nodzak M., Wochna-Sobańska M., Stomatologia wieku rozwojowego, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2003.
- Jańczuk Z., Stomatologia zachowawcza, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2004.