Kolagen wpływa korzystnie nie tylko na zęby i kości, lecz na cały organizm. Znajduje się praktycznie we wszystkich tkankach, zarówno twardych, jak i miękkich. To jeden z najpowszechniejszych związków budujących ludzki organizm. Jego naturalna synteza spada po 25. roku życia. W jaki sposób kolagen wpływa na zęby?
Funkcje kolagenu
Kolagen jest jednym z podstawowych materiałów budulcowych naszego organizmu, jest więc niezbędny, aby wszystko mogło prawidłowo funkcjonować. Jest syntezowany naturalnie przez nasz ustrój i znajduje się niemal we wszystkich jego strukturach. Kolagen:
- stanowi rusztowanie dla wszystkich części ciała, znajduje się bowiem w tkance łącznej, stawach, naczyniach krwionośnych i limfatycznych oraz narządach;
- nadaje skórze elastyczność i wytrzymałość, wspiera jej prawidłową regenerację;
- stanowi 90% wszystkich składników budujących oko;
- zapewnia wytrzymałość wszystkich struktur, które buduje.
Kolagen pełni oczywiście znacznie więcej funkcji. Powyżej wymieniono jedynie te najważniejsze i najbardziej znane. To twarde i nierozpuszczalne białko, które jest ściśle upakowane we włókna. Wyróżnia się wiele rodzajów kolagenu, a każdy znajduje się w innym miejscu i pełni nieco inne funkcje.
Jak wpływa kolagen na zęby?
Szczególną rolą kolagenu jest jego wpływ na kości i zęby. Dzięki gęsto upakowanym włóknom buduje zarówno kości, jak i zęby. To właśnie w dużej mierze dzięki niemu tkanki te są twarde, wytrzymałe i odporne na urazy mechaniczne.
Gdy spada poziom kolagenu w organizmie zauważa się np. kruchość zębów i zwiększoną podatność na próchnicę. Zaburzenia syntezy i przekształcania włókien kolagenowych zwiększa kruchość kości i podatność na złamania. Dzieje się tak, gdyż zęby i kości aż w 90% składają się z kolagenu i jego połączeń z wapniem, magnezem i fosforem. Jego niedobór sprawia, że cała struktura tych tkanek zostaje zaburzona. To zaś wpływa na ich czynność. Dodatkowo kolagen:
- wspiera gojenie tkanek w obrębie zębodołu po ekstrakcji zęba;
- zmniejsza problem krwawiących dziąseł;
- buduje więzadła okołozębowe, przez co zęby stabilnie utrzymują się na swoim miejscu;
- zapobiega recesji dziąseł.
Aby wspierać zdrowie zębów, dziąseł i całej jamy ustnej warto więc spożywać produkty zawierające kolagen. Nie są to jednak produkty, które możemy spożywać w dużej ilości. Wiele z nich dostarcza bowiem również nadmiaru cholesterolu i tłuszczów zwierzęcych, które powinniśmy ograniczać. Lepszym i zdrowszym rozwiązaniem będzie więc suplementacja kolagenu.
Źródła kolagenu
Najwięcej kolagenu znajdziemy w podrobach zwierzęcych i produktach pochodzenia zwierzęcego:
- galaretkach z nóżek wieprzowych czy kurzych łapek;
- ryb w galarecie;
- sproszkowanych chrząstkach i płetwach rekina;
- golonek;
- salceson.
Jak widać, są to produkty wysokotłuszczowe i wysokokaloryczne. Ich nadmierne spożycie dostarczy odpowiedniej ilości kolagenu, jednak konsekwencje tak dużej podaży tłuszczu i cholesterolu będą bardzo negatywne. Najlepiej zdecydować się na wspomnianą suplementację. Bez względu na sposób podaży kolagenu, warto jednocześnie dostarczać do organizmu związki, które wpływają na zwiększone jego wchłanianie. Takimi związkami są między innymi: witamina A, witamina C i witamina E.
W związku z tym, że spożyty kolagen wchłania się zaledwie w 1/5, aby zauważyć korzystne efekty z jego przyjmowania czynność powinno się wykonywać przez dłuższy czas. Tylko regularna suplementacja będzie korzystna. Kolagen jest związkiem naturalnym i bezpiecznym, długotrwała suplementacja nie wpłynie więc negatywnie na ogólne zdrowie czy pracę poszczególnych narządów wewnętrznych.
Polecane produkty:
Kolagen naturalny
Kolagen do picia to naturalny produkt z opatentowaną formułą Peptiplus® hydrolizowanego kolagenu. Dzięki temu jest bardzo wysokiej wchłanialności ... Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Nowicka-Zuchowska A., Zuchowski A., Kolagen – rola w organizmie i skutki niedoboru, Lek w Polsce, 11/2019.
- Piątowska D., Stomatologia Zachowawcza, Wydawnictwo Bestom Dentonet, Łódź.
- Banaś M., Pietrucha N., Typy i struktura białka kolagenowego, Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej, 73/2009.
- Czubak K., Żbikowska H., Struktura, funkcja i znaczenie biomedyczne kolagenów, Annales Academiae Medicae Silesiensis, 4/2014.