Klasy próchnicy Blacka to popularna w stomatologii klasyfikacja ubytków pochodzenia próchnicowego. Na jej podstawie można dokładnie określić lokalizację i rozległość tych zmian, dzięki czemu można również dobrać optymalne leczenie. Wiadomo bowiem, że nawet najmniejsze zmiany próchnicowe wymagają szybkiego leczenia.
Klasy próchnicy Blacka
Omawiając klasyfikację ubytków próchnicowych wg Blacka wyróżnia się VI następujących klas:
- I – ubytki rozpoczynają się w zagłębieniach anatomicznych wszystkich przednich zębów. Dotyczą więc powierzchni żujących, powierzchni policzkowych zębów trzonowych dolnych i podniebiennych zębów trzonowych górnych oraz powierzchni podniebiennych siekaczy bocznych górnych;
- II – ubytki lokalizują się głównie na powierzchniach stycznych zębów przedtrzonowych i trzonowych, mogą jednak wraz z upływem czasu rozprzestrzeniać się na powierzchnię żującą zębów;
- III – ubytki lokalizują się na powierzchniach stycznych zębów przednich z zachowanym brzegiem siecznym;
- IV – jak wyżej, jednak brzegi sieczne są uszkodzone;
- V – ubytki rozpoczynają się w 1/3 przyszyjkowej na powierzchniach przedsionkowych i językowych wszystkich zębów;
- VI – ubytki rozpoczynają się na brzegu siecznym, szczytach guzków, listewkach brzeżnych, a także 2/3 dokoronowych powierzchni zęba.
Każda klasa wymaga innego podejścia leczniczego.
Klasy próchnicy Blacka współcześnie
Wciąż można spotkać stomatologów biorących pod uwagę klasy próchnicy Blacka, jednak współcześnie klasyfikacja ta nie ma już tak dużego znaczenia. Dzieje się tak, ponieważ klasyfikacja została stworzona w czasach, gdy nie znano dokładnych przyczyn rozwoju próchnicy, a objawy miały często ostry przebieg. Występowały znaczne ograniczenia zarówno w diagnostyce, jak i terapii stomatologicznej. Klasy Blacka uwzględniają jedynie lokalizację ubytków próchnicowych.
Uznaje się, że bardziej odpowiednia dla współczesnych warunków wydaje się być klasyfikacja ubytków próchnicowych zaproponowana przez Mounta i Hume’a.
Polecane produkty:
Kolagen naturalny
Kolagen do picia to naturalny produkt z opatentowaną formułą Peptiplus® hydrolizowanego kolagenu. Dzięki temu jest bardzo wysokiej wchłanialności ... Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Mielczarek A., Bołtacz-Rzepkowska E., Bagińska J., Chałas R., Kwiatkowska A., Hajdo A., Marcinkowska-Ziemak M., Próchnica zębów – zalecenia profilaktyczne i terapeutyczne. Stanowisko grupy roboczej Polskiego Oddziału Sojuszu dla Przyszłości Wolnej od Próchnicy (ACFF) ds. Zapobiegania próchnicy w populacji osób dorosłych, Nowa Stomatologia, 2/2017.
- Jańczuk Z., Stomatologia zachowawcza, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2004.
- Grembecka M., Ksylitol – rola w diecie oraz profilaktyce i terapii chorób człowieka, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2015.