Dieta półpłynna

Spis treści

Dieta półpłynna jest specjalistycznym rodzajem żywienia, polegającym na spożywaniu wyłącznie pokarmów o konsystencji płynnej i półpłynnej. Dozwolone są także wszelkie płyny, czyli to, co możemy wypić. Istnieją ścisłe wskazania medyczne do praktykowania takiej diety. Jeśli ich nie ma, nie należy rezygnować z klasycznej, zbilansowanej i urozmaiconej diety. W razie potrzeby najlepiej, aby dietę półpłynną ułożył doświadczony dietetyk kliniczny.

Dieta półpłynna

Dieta półpłynna – na czym polega?

Charakterystyczną cechą diety półpłynnej jest jej konsystencja – płynna lub półpłynna. Pożywienie musi być lekkostrawne, ubogie w błonnik pokarmowy, bez ostrych przypraw. Nie może wywoływać wzdęć, biegunek, zaparć oraz innych problemów gastroenterologicznych. Posiłki spożywane są w sposób naturalny, a gdy żywienie doustne jest niemożliwe, personel medyczny może podjąć decyzję o podawaniu pokarmów przez sondę. Dodatkowo istotne jest, aby wszystkie posiłki miały odpowiednią wartość energetyczną i odżywczą, aby nie doprowadzić do niedoborów pokarmowych. Ustalane jest to indywidualnie dla każdego pacjenta, w zależności od jego masy ciała, wieku, płci, rodzaju schorzenia.

Co można jeść?

Jeśli dieta półpłynna prowadzona jest w warunkach domowych, przykładami możliwych do spożycia dań są między innymi:

  • pszenne pieczywo rozmoczone w herbacie lub w mleku;
  • buliony;
  • zupy kremowe;
  • chłodniki;
  • kisiele;
  • budynie;
  • serki homogenizowane, jogurty, nabiał bogaty w probiotyki (kefiry, maślanki).

Dodatkowo w skład diety półpłynnej wchodzą wszelkie napoje, a więc lekka herbata, napary ziołowe, woda, soki, koktajle owocowo-warzywne, smoothies. Taka dieta wyklucza spożycie twardych, ostrych produktów. Przeciwwskazane są też dania smażone, tłuste, nieprzecierane zupy, grube makarony, słodycze, żywność wysokoprzetworzona. Dietę półpłynną należy stosować wyłącznie w okresie, w którym jest ona rzeczywiście wskazana ze względów medycznych. Stosowana długoterminowo zwiększa ryzyko niedoborów pokarmowych.

Dieta półpłynna – wskazania

Dieta półpłynna ma wiele wskazań do stosowania. Przykładowymi mogą być:

  • choroby jamy ustnej i przełyku, gdy spożywanie klasycznych, twardych pokarmów podrażnia i tak bolesną już śluzówkę gardła, wywołując pieczenie oraz dyskomfort;
  • przebyte operacje chirurgiczne w obrębie klatki piersiowej, jamy brzusznej i miednicy – taka dieta ułatwia wypróżnianie się i przeciwdziała zaparciom, przez co wpływa korzystnie na samopoczucie pacjenta i cały proces regeneracji tkanek;
  • wysoka gorączka – u pacjentów gorączkujących często obserwuje się utratę apetytu i ból gardła utrudniający przełykanie kęsów pokarmowych. Dieta półpłynna bardzo dobrze nawadnia, zapobiegając odwodnieniu przy gorączce, a także umożliwia bezbólowe przełykanie;
  • planowane badania diagnostyczne układu pokarmowego – np. kolonoskopia lub gastroskopia. Z reguły kilka dni wcześniej najlepiej pozostać na diecie lekkostrawnej, półpłynnej, zaś dzień przed badaniem wprowadza się bycie na czczo lub nawet przeczyszczenie farmakologiczne (przy kolonoskopii);
  • przebyte zabiegi stomatologiczne, np. ekstrakcja zęba;
  • ostre stany zapalne układu pokarmowego, zwłaszcza żołądka i jelit.

To lekarz lub dietetyk decyduje, czy u danego pacjenta wskazana będzie dieta półpłynna. Najlepiej skonsultować się ze specjalistą.

Zobacz również: Dieta miękka.

Dieta półpłynna – przeciwwskazania

Nie ma ścisłych przeciwwskazań do diety półpłynnej, ponieważ skomponowana świadomie, najlepiej pod okiem dietetyka, dostarczy większości składników odżywczych potrzebnych organizmowi. Tym bardziej jeśli będzie stosowana wyłącznie krótkoterminowo. Szczególną ostrożność w doborze pokarmów i w zadbaniu o to, aby taka dieta była odpowiednio ułożona, należy zachować w przypadku kobiet ciężarnych i karmiących piersią, małych dzieci, pacjentów onkologicznych oraz przy zaawansowanych bądź niewyrównanych chorobach przewlekłych.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Ciborowska H., Ciborowski A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2021.
  2. Grzymisławski M., Dietetyka kliniczna, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2019.
Szukaj
Kategorie
Centrum Fizjoterapeuty
Sklep Fizjoterapeuty

Aktualności

Najpopularniejsze w zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *