Reklama

Dieta na zdrowe zęby

Spis treści

Wiele osób zastanawia się, w jaki sposób dieta wpływa na to, aby zęby były zdrowe. Z pewnością dobór produktów spożywczych ma spore znaczenie dla zachowania zdrowia jamy ustnej, ponieważ to właśnie z nią pokarm ma kontakt w pierwszej kolejności.

 

Jaka dieta na zdrowe zęby?

Sposób żywienia może nasilać lub zmniejszać ryzyko próchnicy poprzez wpływ na rozwój flory bakteryjnej jamy ustnej oraz wydzielanie śliny. Produkty spożywcze mogą również wpływać na stopień erozji szkliwa. Istnieje wiele produktów spożywczych, które zabarwiają szkliwo, przez co zęby mają nieatrakcyjny kolor.

Dieta przeciwpróchnicza

Do produktów spożywczych znacznie zwiększających ryzyko rozwoju próchnicy zalicza się wszystkie produkty zawierające w swoim składzie łatwo fermentujące węglowodany. Przykładem jest np. miód oraz popularne słodycze. Dzieje się tak, ponieważ w wyniku procesów metabolicznych dochodzi do produkcji kwasów odpowiedzialnych za demineralizację tkanek zęba i rozwoju próchnicy. Podobne działanie wykazują napoje gazowane czy kwaśne pokarmy. Bardzo ważnym elementem prewencji próchnicy jest zatem wyeliminowanie z diety tych produktów i napojów, bądź ograniczenie ich spożycia. Po spożyciu warto zaś dokładnie wyszczotkować zęby.

Dieta na zdrowe zęby powinna zawierać jednocześnie produkty, które wspierają strukturę i czynność zębów. Zalicza się do nich między innymi:

  • sery;
  • mleko;
  • nieprzetworzone pokarmy roślinne;
  • owoce morza.

Produkty te są bowiem bogate w wapń i fosfor, które zapobiegają tworzeniu się próchnicy. Jednocześnie pierwiastki te wspierają naprawę wczesnych uszkodzeń szkliwa i wzmacniają strukturę zęba. Ciekawym produktem w diecie osób dbających o zdrowy uśmiech są żółte sery. Po ich spożyciu powierzchnię zęba pokrywa ochronna warstwa lipidowa. Dodatkowo pobudza się synteza i wydzielanie śliny oraz wzrasta poziom stężenia wapnia i nieorganicznych fosforanów. Dzięki temu szybciej neutralizowane są kwasy i wspomagana jest remineralizacja twardych tkanek zęba.

Korzystne jest również spożywanie produktów zawierających spore ilości błonnika pokarmowego, ponieważ zwiększają one wydzielanie śliny. To z kolei przekłada się na szybsze usuwanie resztek pokarmowych z powierzchni zębów i dziąseł. Ponadto trwają badania nad wpływem związków antyoksydacyjnych na kondycję zębów – wyniki są bardzo obiecujące.

Dieta na białe zęby

Szczególne zainteresowanie tak zwaną białą dietą wykazują osoby tuż po profesjonalnym wybielaniu zębów. Powinni oni stosować taką dietę przynajmniej przez najbliższy tydzień po zabiegu, ponieważ zęby są wówczas bardziej wrażliwe na przebarwienia. Dieta ma duży wpływ na zachowanie odpowiedniej barwy zębów, ponieważ wiele z obecnie dostępnych produktów zawiera barwniki.

Do produktów (także naturalnych) szczególnie barwiących szkliwo, zalicza się:

  • czerwone wino;
  • czarną kawę i mocną herbatę;
  • słodycze i produkty spożywcze zawierające kakao;
  • soki pomidorowe, buraczane oraz przetwory z tych warzyw, np. ćwikła, barszcze;
  • niektóre owoce – np. jagody, jeżyny, porzeczki, ciemne winogrona;
  • kolorowe napoje gazowane.

Bardzo częste sięganie po te produkty przyczynia się do stopniowej zmiany zabarwienia zębów. Zwłaszcza, jeśli jednocześnie zapomina się o szczotkowaniu zębów. Barwiący wpływ na szkliwo ma również regularne palenie papierosów. Wyżej wymienione produkty oczywiście nie są zakazane, a ich spożycie nie wiąże się ze 100% pewnością żółknięcia zębów. Raz na jakiś czas można napić się wina czy zjeść czekoladę. Również spożycie barwiących warzyw i owoców jest niezwykle zdrowe dla organizmu. Ważne jest jednak, aby po ich spożyciu nie zapominać o prawidłowej higienie jamy ustnej. W razie możliwości warto ograniczyć używki.

Zobacz również: Zęby palacza.

Bibliografia

  1. Nagel R., Naturalne metody na zdrowe zęby, Wydawnictwo Vital, Białystok 2015.
  2. Kwiatkowska A., Szostak-Węgierek D., Bołtacz-Rzepkowska E., Bagińska J., Chałaś R., Marcinkowska-Ziemak M., Milewska M., Mielczarek A., Rola diety w kontroli choroby próchnicowej. Stanowisko grupy roboczej ds. zapobiegania próchnicy w populacji osób dorosłych, Nowa Stomatologia, 4/2017.


Polecane produkty:
Kategorie
Centrum Fizjoterapeuty
Sklep Fizjoterapeuty
Oferty pracy

Aktualności

Najpopularniejsze w zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *