Drętwienie warg to nieprzyjemna dolegliwość, która może mieć mniej lub bardziej poważne przyczyny. Określana jest jako mrowienie w ustach i może obejmować zarówno obie wargi jednocześnie, jak i wyłącznie jedną z nich (częściej dolną). Dłużej utrzymująca się dolegliwość jest wskazaniem do wizyty u lekarza rodzinnego.
Drętwienie warg – przyczyny
Częstą przyczyną patologiczną drętwienia warg jest zespół pieczenia jamy ustnej, spowodowany zaburzeniem percepcji nocyceptywnej na różnych szczeblach obwodowego i ośrodkowego przekaźnictwa nerwowego, czego przyczyny są jednak nieznane. Może być on określany przez pacjentów jako uczucie pieczenia, palenia, parzenia, mrowienia lub drętwienia zlokalizowanego zwykle obustronnie w obrębie błon śluzowych. Dolegliwości dotyczą szczególnie końca języka, 2/3 przednich trzonu języka, warg (częściej wargi dolnej) oraz podniebienia. Innymi możliwymi przyczynami drętwienia warg są:
- cukrzyca – zwłaszcza wieloletnia i nieustabilizowana, której konsekwencją jest uszkodzenie drobnych włókien nerwowych i rozwój neuropatii cukrzycowej;
- niedobory pokarmowe – uczucie drętwienia warg jest typowe zwłaszcza dla niedoboru magnezu i wapnia, choć może wynikać również z niedoboru witamin z grupy B;
- dyskopatia szyjna – krążek międzykręgowy uciskający na okoliczne nerwy może wywoływać uczucie drętwienia warg. Choć jest to objaw stosunkowo rzadki, nie należy bagatelizować kręgosłupa szyjnego w procesie diagnostyki;
- zaburzenia gospodarki elektrolitowej lub gospodarki hormonalnej;
- przyjmowanie niektórych leków (jako ich skutek uboczny, niepożądany);
- alergia pokarmowa po spożyciu alergenu lub alergia kontaktowa np. na składniki kremów do twarzy czy szminek i błyszczyków;
- tężyczka – jej postać jawna rozpoczyna się objawami drętwienia opuszków palców rąk i linii wokół ust;
- neuralgie twarzowe.
U niektórych osób do przejściowego drętwienia warg dochodzi podczas bardzo silnego stresu. Jeśli natomiast przyczyny dolegliwości nie zostały stwierdzone, a wyniki wszelkich wykonywanych badań uznano za prawidłowe, mówi się o drętwieniu idiopatycznym. Wówczas przyczyn warto szukać w psychice pacjenta.
Drętwienie warg – jak wygląda?
Drętwienie warg pacjenci opisują jako mrowienie i zaburzenia czucia, idące w kierunku niedoczulicy. Nierzadko jednak czucie jest zachowane, a pacjenci odczuwają dolegliwość, jakby po ustach chodziły im mrówki lub jakby przepuszczano przez nie prąd elektryczny niskiej częstotliwości, podobnie jak ma to miejsce przy odczuciach w trakcie prądów metodą TENS (z zakresu elektrolecznictwa). Mrowienie pojawia się samoistnie, może utrzymywać się długi czas lub może występować epizodycznie z okresami remisji.
Diagnostyka drętwienia warg
Diagnostyka drętwienia warg rozpoczyna się od szczegółowych badań krwi i moczu. W przypadku badań krwi wykonuje się m.in. rozszerzoną morfologię, ocenę poziomu hormonów tarczycy, witamin i minerałów (zwłaszcza wapnia i magnezu). Bada się również glikemię celem zdiagnozowania ewentualnej cukrzycy. W dalszej kolejności ocenia się kondycję odcinka szyjnego kręgosłupa i reaktywność nerwów w obrębie twarzy, np. na podstawie badania ENG.
drętwienie warg – leczenie
Leczenie drętwienia warg zawsze jest przyczynowe i przeważnie ma dobre rokowanie. Jeśli problem jest efektem nieustabilizowanych chorób przewlekłych, dąży się do ich wyrównania lub uzyskania remisji, przeważnie drogą farmakoterapii i modyfikacji diety. Przy alergiach konieczne jest całkowite wyeliminowanie alergenów ze swojego życia. Bez względu na przyczynę warto rozpocząć suplementację witamin z grupy B, magnezu i wapnia, choć przy niedoborach pokarmowych dawki tych składników powinny być odpowiednio zwiększone (po konsultacji lekarskiej).
W przebiegu zespołu pieczenia jamy ustnej oraz problemów psychicznych wywołujących objawy somatyczne podstawą jest stosowanie leków uspokajających z grupy benzodiazepin, leków przeciwdepresyjnych, kwasu liponowego, a niekiedy nawet hormonalnej terapii zastępczej czy leków przeciwdrgawkowych. Konieczna jest także psychoterapia.
Polecane produkty:
Kolagen naturalny
Kolagen do picia to naturalny produkt z opatentowaną formułą Peptiplus® hydrolizowanego kolagenu. Dzięki temu jest bardzo wysokiej wchłanialności ... Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Wysocki P., Zespół pieczenia jamy ustnej, Gastroenterologia Kliniczna, 1/2017.
- Stępień A., Neuralgie i nerwobóle twarzy, Polski Przegląd Neurologiczny, 4/2007.
- Szczeklik A., Choroby wewnętrzne, Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, Kraków 2006.