Reuteryna

Spis treści

Reuteryna to substancja chemiczna o działaniu przeciwbakteryjnym produkowana przez bakterie Lactobacillus reuteri, niezwykle cenny szczep bakterii probiotycznych. Opisywano je już na przełomie XIX i XX wieku, jednak dużą popularnością cieszą się także w dzisiejszych czasach. Omawiany związek stosowany jest jako antybiotyk oraz jako probiotyk.

Reutryna

Reuteryna – charakterystyka

Reuteryna jest substancją wydzielaną przez bakterie Lactobacillus reuteri. Ze względu na fakt, że L. reuteri nie kolonizuje przewodu pokarmowego u wszystkich osób w taki sam sposób, niekiedy konieczna jest dodatkowa podaż tych bakterii celem wywołania określonych korzyści zdrowotnych. L. reuteri produkuje substancję o właściwościach bójczych w stosunku do niektórych bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych, grzybów i pierwotniaków. L. reuteri wyizolowano z wielu naturalnych środowisk, w tym wielu pokarmów, zwłaszcza mięsa i produktów mlecznych. Bakterie te kolonizują przewód pokarmowy człowieka po zjedzeniu przetworów mlecznych. Wykazują zdolność kolonizacji przewodu pokarmowego, także noworodków i wcześniaków. Wykazano, że u wielu gatunków zwierząt, w tym u człowieka, L. reuteri jest głównym składnikiem wszystkich pałeczek Lactobacillus bytujących w przewodzie pokarmowym.

L. reuteri należy do naturalnych mikrobiontów mleka kobiecego. Znajduje się głównie w początkowej porcji mleka wypływającej z piersi podczas karmień. Mimo że jest naturalnym mikrobiontem przewodu pokarmowego, nie kolonizuje jelit wszystkich ludzi. Dlatego u niektórych konieczna jest dodatkowa podaż tych bakterii dla wywołania określonych korzyści zdrowotnych.

Reuteryna – działanie

Udowodniono, że probiotyki wzbogacone o reuterynę wspierają działanie antybiotyków, czyli leków bakteriobójczych. Jednocześnie chronią naturalną mikroflorę przewodu pokarmowego, eliminując ryzyko dysbiozy. Podczas suplementacji obserwuje się również:

  • regulację trawienia;
  • poprawę wchłaniania żelaza i innych składników mineralnych z przewodu pokarmowego;
  • poprawę kondycji skóry i łagodzenie objawów schorzeń dermatologicznych, takich jak AZS;
  • wzmacnianie odporności;
  • łagodzenie objawów występujących infekcji bakteryjnych;
  • pozytywny wpływ na endogenną syntezę witamin z grupy B przez florę jelit;
  • obniżenie poziomu cholesterolu LDL.

W ciągu ostatnich lat naukowcy zaobserwowali spadek liczebności Lactobacillus reuteri u ludzi, spowodowany prawdopodobnie współczesnym stylem życia (niezdrowa dieta, stres, brak ruchu, częste stosowanie antybiotyków i picie alkoholu). Spadek ilości Lactobacillus reuteri w mikrobiocie może łączyć się z częstszym występowaniem chorób zapalnych.

Reuteryna w stomatologii

Reuteryna praktycznie nie działa bójczo w stosunku do dobroczynnych bakterii przewodu pokarmowego, w związku z czym L. reuteri hamuje wzrost patogenów, nie redukując bakterii fizjologicznie występujących w przewodzie pokarmowym. To ogromna zaleta, którą rzadko można spotkać w odniesieniu do antybiotyków. Skuteczność reuteryny potwierdzono m.in. w stosunku do drobnoustrojów odpowiedzialnych za rozwój próchnicy, takich jak Strepotococcus mutans. Na podstawie badań wskazano obniżenie ilości Strepotococcus mutans w ślinie.

Inne badania kliniczne potwierdziły synergistyczne właściwości L. reuteri w redukcji powstawania płytki nazębnej, halitozy, zapalenia dziąseł oraz zapalenia przyzębia. Reuteryna wykazuje szerokie spektrum działania przeciwbakteryjnego. Swoje właściwości wykazuje w szerokim zakresie pH i jest oporna na działanie enzymów lipo- i proteolitycznych. Oddziałuje także supresyjnie na produkcję cytokin prozapalnych. Blokuje adherencję i zapobiega kolonizacji patogenów. W badaniach przeprowadzonych przez Szkaradkiewicz-Karpińską i Przybyłek pacjenci z umiarkowanym przewlekłym zapaleniem przyzębia stosowali tabletki zawierające L. reuteri. Po zakończeniu kuracji odnotowano znaczącą poprawę kliniczną, obejmującą obniżenie wartości parametrów klinicznych, np. krwawienia ze szczeliny dziąsłowej.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Chęcińska-Maciejewska Z., Schönknecht K., Peterseil M., Stanisławska-Frąckowiak D., Krauss H., Rola mikrobiomu jamy ustnej w zapobieganiu próchnicy i stanom zapalnym jamy ustnej i przyzębia, Forum Ortod, 18/2022.
  2. Karwowska Z., Szemraj J., Karwowski B., Antynowotworowe właściwości probiotycznych bakterii jogurtowych, Postępy Biochemii, 65/2019.
  3. Czerwionka-Szaflarska M., Łoś-Rycharska E., Co należy wiedzieć o Lactobacillus reuteri, Pediatria Polska, 4/2011.
Szukaj
Kategorie
Centrum Fizjoterapeuty
Sklep Fizjoterapeuty
Oferty pracy

Aktualności

Najpopularniejsze w zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *