Suplementy na mocne zęby

Spis treści

Suplementy na mocne zęby mogą być uzupełnieniem codziennej diety, szczególnie osób w grupie ryzyka chorób zębów i przyzębia. Właściwe zwyczaje żywieniowe mają istotny wpływ na ogólny stan zdrowia i stan jamy ustnej. W połączeniu z prawidłową higieną jamy ustnej i powszechnym stosowaniem fluorków, głównie zawartych w pastach do mycia zębów, stanowią one istotny czynnik obniżający prawdopodobieństwo rozwoju choroby próchnicowej lub spowalniający jej postęp.

Suplementy na mocne zęby

Dieta na mocne zęby

Co powinniśmy zatem jeść, aby mieć mocne, zdrowe zęby? Przede wszystkim produkty bogate w wapń, fluor i witaminę D3, ponieważ związki te korzystnie wpływają na stan kości i zębów. Do zalecanych produktów zalicza się między innymi mleko, twarde sery żółte, jaja i produkty mleczne. Nie należy pomijać również istoty polifenoli oraz probiotyków.

Pomiędzy posiłkami warto pić wodę lub niesłodzoną herbatę, co nie tylko wypłucze nadmiar bakterii, ale również pobudzi syntezę śliny. Utrzymanie wilgotności w jamie ustnej jest istotne do zachowania jej zdrowia. Właśnie z tego względu osoby z zespołem Sjogrena czy kserostomią (zmniejszone wydzielanie śliny lub brak tego zjawiska) bardzo często walczą z próchnicą i innymi problemami stomatologicznymi.

Mleko

Pomimo tego, że zawiera duże ilości laktozy (cukier), wykazuje właściwości przeciwpróchnicze, ponieważ laktoza ma najmniej kariogenny potencjał ze wszystkich cukrów w diecie człowieka. Dodatkowo mleko i przetwory mleczne zawierają inne substancje ochronne, w tym wapń, fosforany, kazeinę i lipidy. Są to związki wspomagające naprawę wczesnych uszkodzeń szkliwa.

Twarde sery żółte

Po spożyciu sera żółtego powierzchnię zęba pokrywa ochronna warstwa lipidowa. Dodatkowo następuje pobudzanie naturalnego wydzielania śliny i wzrasta poziom wapnia czy nieorganicznych fosforanów. W efekcie kwasy w jamie ustnej są szybciej neutralizowane, co wspomaga remineralizację twardych tkanek zęba.

Polifenole

Wykazują działanie antyoksydacyjne i hamują rozwój niektórych rodzajów bakterii bytujących w jamie ustnej. Mowa głównie o szczepie S. mutans, które odpowiadają za procesy chorobowe w jamie ustnej. Polifenole wstępują w dużych ilościach w owocach, warzywach i herbacie. Można je również suplementować wraz ze Spiruliną czy Chlorellą.

Probiotyki

Hamują rozwój bakterii próchnicotwórczych, jednocześnie wspierając czynność i ilość naturalnych bakterii przewodu pokarmowego. Utrzymują więc równowagę w jamie ustnej oraz dalszych odcinkach tego układu (zwłaszcza w jelitach). Probiotyki wspierają także ogólną odporność organizmu, przez co konsument nie jest aż tak podatny na różnego rodzaju infekcje – także w obrębie przyzębia.

Suplementy na zdrowe zęby

Podsumowując, suplementy na mocne zęby i dieta (nie pomijając codziennej higieny jamy ustnej) są niezwykle ważne dla zachowania zdrowia. Warto sięgać po:

  • probiotyki;
  • witaminę C (np. pod postacią aceroli);
  • błonnik pokarmowy;
  • pełnowartościowe białko;
  • wapń;
  • fluor;
  • selen;
  • cynk;
  • magnez;
  • potas;
  • witaminy z grupy B;
  • witaminę D;
  • witaminę E.

Wszystkie te składniki działają kompleksowo i spożywane razem skutecznie zwiększają odporność zębów i tkanek przyzębia na uszkodzenia. Zdrowa, zbilansowana dieta jest kluczowa, aby zęby były mocne. W przypadku niedoborów poszczególnych składników warto zdecydować się na suplementację.

Czego warto unikać?

Suplementy i dieta na mocne zęby to nie wszystko. Jednym z najważniejszych czynników próchnicotwórczych jest spożycie łatwo fermentujących węglowodanów, głównie niemlecznych wolnych cukrów, takich jak: sacharoza, miód, cukry proste obecne w syropach i sokach owocowych. Stanowią one bowiem łatwo dostępną pożywkę dla bakterii próchnicotwórczych zlokalizowanych w płytce nazębnej. W wyniku procesów metabolicznych następuje produkcja kwasów warunkujących demineralizację tkanek zęba. Próchnicotwórcze działanie wywiera również skrobia poddana wcześniej obróbce termicznej, podczas której dochodzi do jej żelatynizacji. W efekcie jej cząsteczki ulegają częściowemu rozpadowi. W tej postaci ten wielocukier łatwo poddaje się trawieniu przez amylazę ślinową już w jamie ustnej.

Aby cieszyć się zdrowymi, ładnymi i zdrowymi zębami warto zatem unikać spożywania cukrów prostych i popularnych słodyczy, ale także kolorowych napojów gazowanych. Z kolei aby zachować estetyczną biel zębów należy unikać pokarmów barwiących, takich jak mocna kawa i herbata, cola, kakao. Warto również zrezygnować z palenia papierosów, ponieważ to właśnie one w największym stopniu odpowiadają za żółty kolor zębów.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Nagel R., Naturalne metody na zdrowe zęby, Wydawnictwo Vital, Białystok 2015.
  2. Kaczmarek U., Jackowska T., Mielnik-Błaszczak M., Jurczak A., Olczak-Kowalczyk D., Indywidualna profilaktyka fluorkowa u dzieci i młodzieży – rekomendacje polskich ekspertów, Nowa Stomatologia, 2/2019.
  3. Kwiatkowska A., Szostak-Węgierek D., Bołtacz-Rzepkowska E., Bagińska J., Chałas R., Marcinkowska-Ziemak M., Milewska M., Mielczarek A., Rola diety w kontroli choroby próchnicowej. Stanowisko grupy roboczej ds. zapobiegania próchnicy w populacji osób dorosłych, Nowa Stomatologia, 4/2017.
Szukaj
Kategorie
Centrum Fizjoterapeuty
Sklep Fizjoterapeuty
Oferty pracy

Aktualności

Najpopularniejsze w zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *