Czarny włochaty język to dolegliwość, która może dotyczyć nawet do około 10% populacji (przy czym najczęściej diagnozuje się ją u mężczyzn powyżej 30. roku życia). Jej częstość występowania wzrasta wraz z wiekiem, na co wpływ ma przede wszystkim palenie papierosów i działanie innych czynników drażniących błonę śluzową jamy ustnej.
Czarny włochaty język – przyczyny
Przyczyny rozwoju czarnego włochatego języka nie zostały do końca poznane. Uważa się, że wpływa na to wiele czynników, które łączą się ze sobą na przestrzeni czasu. Większe ryzyko omawianego problemu pojawia się zwłaszcza przy:
- paleniu papierosów;
- nadużywaniu alkoholu;
- nieodpowiedniej higienie jamy ustnej (zwłaszcza przy pomijaniu codziennego szczotkowania języka);
- częstym spożywaniu mocnej kawy i herbaty;
- stosowaniu płynu do płukania jamy ustnej z dodatkiem nadtlenku sodu, nadboranu sodu lub chlorheksydyny;
- antybiotykoterapii;
- kserostomii;
- napromieniowaniu, także w przebiegu radioterapii;
- zaburzeniach odporności i wyniszczeniu organizmu;
- neuralgii nerwu trójdzielnego.
Czarny włochaty język charakteryzuje się występowaniem nieprawidłowo wydłużonych brodawek nitkowatych, co daje wrażenie języka pokrytego włosami. Jest to reakcja o typie hipertrofii, przerostu, związana ze zwiększonym odkładaniem się keratyny albo z zaburzeniem procesu oddzielania się zrogowaciałej warstwy.
Czarny włochaty język – objawy
Język włochaty może mieć białą, żółtą, zieloną, brązową lub czarną barwę. Stąd wywodzą się określenia takie jak:
- biały język;
- obłożony język;
- żółty język;
- brązowy język;
- czarny język.
Kolor zmiany zależy od działania czynników wewnętrznych (drobnoustroje chromogenne wytwarzające barwnik) i od czynników zewnętrznych (przebarwienia związane z pokarmem, płynami, np. kawa, herbata, oraz paleniem tytoniu). Objęte procesem patologicznym brodawki nitkowate języka stopniowo zmieniają kolor i wydłużają się. Ostatecznie mogą osiągnąć długość nawet kilku milimetrów. Język włochaty lokalizuje się w środkowej części powierzchni grzbietowej języka od brodawek okolonych, a powierzchnie boczne oraz czubek języka zazwyczaj pozostają niezmienione. Kształt zmiany może być owalny – wydłużony albo trójkątny.
Warto wiedzieć, że czarny język włochaty to jedynie problem kosmetyczny. Pojawiające się w jego przebiegu nieestetyczne zmiany nie wywołują objawów subiektywnych takich jak pieczenie jamy ustnej, nieprzyjemny zapach z ust, ból zębów, ból gardła itd.
Diagnostyka czarnego włochatego języka
Czarny włochaty język diagnozuje się na podstawie obserwowanych objawów (zmian na języku) oraz wywiadu zdrowotnego z pacjentem. Wywiad powinien obejmować przede wszystkim pytania dotyczące stylu życia, nawyków, higieny jamy ustnej i chorób pacjenta. Jeśli istnieje podejrzenie, że czarny włochaty język rozwinął się na podłożu grzybicy, warto wykonać badanie mykologiczne. Wymazem z języka można potwierdzić obecność infekcji, a na podstawie mykogramu przed rozpoczęciem terapii dobiera się odpowiedni preparat stosowany miejscowo (o działaniu przeciwgrzybiczym).
Czarny włochaty język – leczenie
Najskuteczniejszym sposobem na wyleczenie zmian na języku w przebiegu czarnego włochatego języka jest wdrożenie właściwej, szczegółowej higieny jamy ustnej. Szczotkowanie języka w ciągu dnia z użyciem past ścieralnych wraz z eliminacją czynników predysponujących prowadzą do całkowitego wyleczenia w stosunkowo krótkim czasie. Niekiedy konieczna jest całkowita rezygnacja z palenia papierosów, picia alkoholu, mocnej kawy i herbaty, a także ze stosowania niektórych preparatów do higieny jamy ustnej. W przypadkach opornych należy wziąć pod uwagę także stany sprzyjające patologii, takie jak suchość jamy ustnej czy cukrzyca. Wówczas wdraża się leczenie przyczynowe, którego celem jest ustabilizowanie zdiagnozowanej choroby podstawowej.
Przy czarnym włochatym języku warto zadbać też o odporność. Bardzo dobre efekty zauważa się w przebiegu probiotykoterapii (także przy spożywaniu naturalnej żywności probiotycznej), suplementacji witaminy D i witaminy C, a także stosowaniu zdrowej, zbilansowanej diety.
Polecane produkty:
BIO Acerola - naturalna witamina C
Naturalna witamina C pozyskana została z ekologicznych upraw z owocu o nazwie Acerola. Jest standaryzowana co oznacza, że wyselekcjonowano tylko najwyższej jakości owoce, a z nich pozyskano ekstrakt. Dzięki temu ... Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Zalewska P., Radwan-Oczko M., Zmiany fizjologiczne i patologiczne na języku – rola czynników endo- i egzogennych. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 4/2021.
- Papierz U., Żegota A., Dudko A., Kłosek S., Język czarny włochaty – współczesne spojrzenie, Stomatologia po Dyplomie, 3/2018.