Biały język to określenie odnoszące się do białego nalotu na powierzchni języka, przeważnie możliwego do usunięcia szczoteczką do zębów. Może wskazywać zarówno na choroby ostre i przewlekle, jak i być konsekwencją błędnych nawyków higienicznych. O czystość języka należy dbać w równym stopniu, co o czystość zębów.
Biały język – objawy
Należy wiedzieć, że w niektórych przypadkach niewielki, cienki biały nalot na języku jest fizjologiczny i nie wiąże się z brakiem dbałości o siebie czy chorobami. Jest skutkiem bakterii naturalnie bytujących na tej okolicy. Jest to jednak nalot pojawiający się głównie z rana po przebudzeniu się i ustępuje po wyszczotkowaniu zębów i języka, przy czym nie towarzyszą mu żadne inne objawy czy dolegliwości. W warunkach fizjologicznych przez większą część dnia język powinien zachowywać barwę różową lub różowo-czerwoną.
Biały nalot związany z brakiem wystarczającej higieny jamy ustnej czy chorobami może wydzielać nieprzyjemny zapach. Osoby po wyszczotkowaniu zębów zastanawiają się wówczas, dlaczego mimo wykonania tej czynności mają nieświeży oddech. Wyjaśnienie jest proste – pozostawiają one nalot na powierzchni języka. Poza nieprzyjemnym zapachem z ust przy białym języku wzrasta ryzyko infekcji gardła, migdałków i całej jamy ustnej. Mogą tworzyć się afty, jak również pojawiać krwawiące dziąsła. Szybciej odkłada się kamień nazębny. Możliwe jest też odczuwanie suchości w jamie ustnej (kserostomia) oraz metalicznego posmaku. Wszystko zależy od przyczyn białego języka.
Zobacz również: Jak czyścić język?
Biały język – przyczyny
Biały nalot na języku może być konsekwencją stanów zapalnych w jamie ustnej, co z kolei najczęściej wynika z następujących przyczyn:
- awitaminoza, w szczególności niedobór witamin z grupy B;
- niedokrwistość złośliwa;
- kiła;
- AIDS;
- choroby dermatologiczne, takie jak np. pęcherzyca, liszaj płaski;
- cukrzyca;
Najczęstszą postacią stanu zapalnego w jamie ustnej jest nawracające aftowe zapalenie jamy ustnej. Występuje u około 20% populacji i przebiega ze zmianami wrzodziejącymi w obrębie jamy ustnej. Chorobę mogą wywołać czynniki emocjonalne, urazy miejscowe, ucisk, czynniki drażniące, substancje chemiczne, pokarmy zawierające gluten, kawa, czekolada, ziemniaki, ser, orzechy, figi, owoce cytrusowe, a także niedobory żelaza, kwasu foliowego i witaminy B12 czy zaburzenia hormonalne. Do pozostałych możliwych przyczyn białego języka zalicza się:
- antybiotykoterapię;
- chorobę refluksową przełyku;
- różnego rodzaju zaburzenia trawienia;
- bulimię;
- przyjmowanie niektórych leków, np. steroidów w formie wziewnej;
- kandydozę jamy ustnej;
- leukoplakię.
Biały język może być zjawiskiem fizjologicznym, np. w odpowiedzi na niedostateczne nawodnienie organizmu. Bywa również konsekwencją złej higieny jamy ustnej, zwłaszcza pomijania codziennego szczotkowania zębów i języka. Wiele osób skupia się jedynie na szczotkowaniu zębów, pomijając język. W rzeczywistości na jego powierzchni żyje ponad 50 miliardów bakterii należących do ponad 700 różnych gatunków. W efekcie pomijanie czyszczenia języka może sprawiać, że samo szczotkowanie zębów nie ma większego sensu. Ryzyko tworzenia się nalotu na powierzchni języka znacznie zwiększa dieta bogata w cukry proste, a także palenie papierosów.
Biały język – leczenie
W wielu przypadkach wystarczy wdrożyć odpowiednie postępowanie higieniczne. Zaleca się dwukrotne w ciągu dnia szczotkowanie zębów (rano i wieczorem), poprzedzone nitkowaniem zębów i przestrzeni międzyzębowych i zakończone czyszczeniem języka. Dobrze sprawdzają się też antybakteryjne, odświeżające płukanki do ust, np. z szałwii czy rumianku. Można przyrządzić je samodzielnie w domu i nie wymagają większych nakładów finansowych. Jeśli natomiast biały język jest konsekwencją jakiejkolwiek choroby, należy udać się do lekarza i rozpocząć leczenie przyczynowe problemu. Kluczowym działaniem jest dodatkowo rezygnacja z palenia papierosów, unikanie stresu oraz wysokie nawodnienie organizmu.
Polecane produkty:
Olej z czarnuszki
Olej z czarnuszki to w 100% naturalny produkt o wysokiej koncentracji cennych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest źródłem m.in. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), mikroelementów, witamin Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Górska R., Nowak M., Wybrane zagadnienia z diagnostyki i leczenia chorób błony śluzowej jamy ustnej, Polski Przegląd Otorynolaryngologiczny, 2/2017.
- Schnorrenberger C., Schnorrenberger B., Diagnozowanie z języka, Wydawnictwo Galaktyka, Łódź 2012.
- Mrówka-Kata K., Namysłowski G., Banert K., Ścierski W., Zapalenia języka i inne wybrane jego zmiany o charakterze łagodnym, Forum Medycyny Rodzinnej, 2/2008.