Cukier kokosowy jest słodzikiem z dnia na dzień zyskującym coraz większą popularność, którą zawdzięcza m.in. swojemu charakterystycznemu, karmelowemu smakowi z nutą kokosa. Pozyskuje się go głównie z soku z kwiatostanów palmy kokosowej. W ¾ składa się z sacharozy, pozostałą część stanowią glukoza i fruktoza.
Cukier kokosowy – charakterystyka
Cukier kokosowy w około 75% składa się z sacharozy, pozostałość składu stanowią zaś glukoza i fruktoza, jak również niewielkie ilości składników mineralnych, antyoksydantów, krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA) czy inuliny. Ogólną zawartość cukrów przyswajalnych w tym produkcie szacuje się na około 87,6 g, natomiast kaloryczność: 375 kcal. W cukrze kokosowym odnotować można ponadto stosunkowo dużą zawartość wapnia, aż 375 mg/100 g oraz potasu (875 mg) i sodu (125 mg).
Wygląda i smakuje podobnie do cukru trzcinowego, posiada jednak delikatną nutę kokosa. Jego indeks glikemiczny wynosi około 35, jest więc stosunkowo niski. Z tego względu nadaje się jako słodzik dla diabetyków, czyli osób chorujących na cukrzycę. Nie przyczynia się do wzrostu stężenia glukozy we krwi. Jego smak i zapach oraz wysoka słodkość sprawiają, że idealnie nadaje się do wszelkich wypieków, słodkich sosów, koktajli, drinków. Można stosować go zarówno na zimno, jak i na ciepło (poddając obróbce termicznej). W wypiekach stosuje się go w takich samych ilościach co klasyczny biały cukier, ponieważ posiada zbliżony poziom słodkości. Warto zaznaczyć, że cukier kokosowy idealnie nadaje się także do dań pikantnych i mięsnych charakterystycznych dla kuchni azjatyckiej.
Cukier kokosowy – czy jest zdrowy?
Cukier kokosowy ma niższy indeks glikemiczny (IG = 35) niż zwykły biały cukier (IG = 70) oraz cukier trzcinowy (IG = 87). Z tego względu uznawany jest za bardzo dobrą alternatywę nie tylko dla diabetyków, ale również dla każdej osoby, która chce zadbać o swoje zdrowie i pragnie kontrolować poziom glikemii organizmu. Kaloryczność jest taka sama jak w przypadku wyżej wymienionych słodzików, zatem jeśli celem konsumenta jest wyłącznie dbanie o sylwetkę lub dążenie do zrzucenia zbędnych kilogramów, nie będzie tu większej różnicy. Wówczas lepszym wyborem staje się stewia lub erytrytol.
Cukier kokosowy zawiera ponadto wiele składników odżywczych, takich jak potas, żelazo, cynk i magnez, co czyni go zdrowszym wyborem niż biały cukier. Nie są to ilości znaczące, podobnie jak ilości spożywanego jednorazowo cukru, jednak sama ich obecność lepiej świadczy o produkcie.
Zalety cukru kokosowego
Do największych zalet cukru kokosowego zaliczyć można:
- bogatszy skład niż ma to miejsce w przypadku wielu innych substancji słodzących – znaleźć w nim można minerały, antyoksydanty czy inuliny, która jest naturalnym prebiotykiem;
- niski indeks glikemiczny, przez co może być on spożywany przez pacjentów z cukrzycą (choć mimo tego zaleca się ograniczenie spożycia substancji słodzących);
- antyoksydacyjne właściwości – cukier kokosowy zawiera związki fenolowe, uznawane za silnie przeciwutleniające;
- wysoki poziom słodkości, zbliżony do klasycznego cukru;
- uniwersalne zastosowanie ze względu na charakterystyczny, przyjemny smak;
- możliwość poddawania obróbce termicznej.
Z całą pewnością warto choć raz spróbować cukru kokosowego, aby samodzielnie wyrobić sobie opinię na jego temat.
Cukier kokosowy – cena
Za 1 kg cukru kokosowego należy zapłacić około 15-16 zł. Cena wzrasta w przypadku produktu oznaczonego jako Bio. Wówczas za 1 kg należy zapłacić 20-25 zł. Wiele osób twierdzi jednak, że jest to kwota rzeczywiście warta wydania ze względu na przyjemny smak i walory cukru kokosowego.
Polecane produkty:
Naturalny koenzym Q10
Koenzym Q10 bioalgi to naturalny produkt, uzupełniający niedobory tej ważnej dla organizmu substancji. Jest to czysty izomer trans, taki sam jak występuje w ciele człowieka. Dzięki temu posiada bardzo wysoką biodostępność (wchłanialność) ... Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Saraiva A., Carrascosa C., Ramos F., Raheem D., Coconut Sugar: Chemical Analysis and Nutritional Profile; Health Impacts; Safety and Quality Control; Food Industry Applications, International Journal of Environmental Research and Public Health, 20/2023.
- Wrage J., Burmester S., Kuballa J., Rohn S., Coconut sugar (Cocos nucifera L.): Production process, chemical characterization, and sensory properties, 112/2019.