Erytrytol (w skrócie: erytrol) to substancja słodząca składająca się z polioli, czyli alkoholi wielowodorotlenowych. Ma zerowy indeks glikemiczny i praktycznie nie posiada kalorii, dlatego jest tak chętnie wykorzystywany przez różne grupy konsumentów. Słodkością zbliża się do sacharozy. Czy jest jednak zdrowy dla organizmu i co warto o nim wiedzieć?
Erytrytol – charakterystyka
Aktualnie rośnie świadomość konsumentów odnośnie zdrowego żywienia, a więc także wiedza dotycząca roli substancji słodzących i korzyści płynących z ich stosowania. Oznacza to wzrost zapotrzebowania na produkty je zawierające. Do chętnie wykorzystywanych słodzików zalicza się cukrole, alkohole cukrowe: ksylitol, sorbitol, erytrytol i mannitol, stanowiące alternatywę dla sacharozy i fruktozy, a także dla nadużywanego w przemyśle żywnościowym syropu glukozowo-fruktozowego.
Erytrytol jest organicznym związkiem chemicznym wykorzystywanym powszechnie jako zamiennik cukru oraz składnik produktów o obniżonej kaloryczności. Na etykietach produktów spożywczych posiada oznaczenie E968. Naturalnie występuje w owocach oraz sfermentowanym jedzeniu, choć znaleźć go można także m.in. w sosie sojowym. Przybiera postać białej, bezwonnej, niehigroskopijnej substancji. Temperatura topnienia erytrytolu mieści się w przedziale 119-123 stopni C. Jest zatem dość odporny na działanie podwyższonej temperatury. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, słabo w etanolu.
Erytrytol można pozyskać na wiele sposobów. Przykładem jest choćby otrzymanie go z glukozy przez fermentację przy użyciu odpowiednich drożdży, choć ze względu na niską wydajność proces ten nie zyskał sławy. Alternatywą jest pozyskiwanie go w procesie fermentacji surowców węglowodanowych przez spożywcze drożdże osmofilne, np. Moniliella pollinis lub Trichosporonoides megachiliensis, a następnie oczyszczanie i wysuszanie.
Erytrytol w organizmie człowieka
Omawiany związek po spożyciu przez człowieka wchłania się na zasadzie dyfuzji, zaś około 10% spożytej puli trafia do jelita grubego. Choć wykazano, że może on być absorbowany do wielu różnych tkanek, nie jest gromadzony w organizmie. Niemal cała pula spożytego erytrytolu zostaje wydalona wraz z moczem.
Czy erytrytol jest zdrowy?
Wartość energetyczna erytrytolu wynosi około 4 kcal/g, zaś rzeczywista wartość energetyczna to zaledwie 0,2 kcal/g. Związek ten praktycznie nie jest metabolizowany w organizmie człowieka. Z tego względu nie wpływa negatywnie na zdrowie zębów i nie przyczynia się do ich psucia. Stanowi więc bardzo dobrą opcję dla osób z nadwagą i otyłych, dążących do redukcji masy ciała. Jako że indeks glikemiczny tego słodzika wynosi 0, nadaje się on również dla diabetyków, czyli osób chorujących na cukrzycę.
Ponadto niedawno potwierdzono korzyści z wykorzystania erytrytolu jako środka prewencyjnego i leczniczego w nadciśnieniu tętniczym. Jego rola polega na regulowaniu aktywności mitochondrialnej dysmutazy ponadtlenkowej SOD2. Można zatem podsumować, że słodzik ten jest zdrowy, korzystnie wpływa na organizm konsumenta i nie wywołuje żadnych działań niepożądanych po spożyciu. Można go spokojnie podawać dzieciom powyżej 3. roku życia bez obawy o skutki uboczne w postaci biegunki, próchnicy zębów czy wzdęć.
Erytrytol – wykorzystanie w kuchni
Erytrytol posiada słodkość zbliżoną do sacharozy, jest więc wykorzystywany jako jej zamiennik. Można dodawać go do wypieków, sosów, owsianek. Nadaje się do słodzenia kawy i herbaty. Co istotne nie pozostawia on nieprzyjemnego posmaku w ustach tak, jak ma to miejsce w przypadku innych słodzików i substancji słodzących. Będzie więc zdrowym wyborem dla każdego.
Polecane produkty:
Spirulina 100% naturalna
Spirulina to naturalna alga, która uzupełnia niedobory witamin i minerałów. Jej zadaniem jest wzmocnienie organizmu i w naturalny sposób wspomaganie procesu jego oczyszczenia. Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Ciekańska A., Lesiów T., Aspekty prawne związane ze stosowaniem substancji słodzących, w tym polioli, Nauki Inżynierskie i Technologie, 36/2020.
- Długołęcka A., Poliole – zamienniki cukru, Gdańsk 2013.