Test CRT określa zawartość bakterii z grupy Streptococcus mutans oraz Lactobacillus spp. w ślinie badanej osoby. Celem takiego testu jest ocena ryzyka choroby próchnicowej, dlatego bardzo często wykonuje się je u dzieci i młodzieży.
Test CRT – wykonanie
Ocenę wymienionych grup bakterii dokonuje się po uprzedniej aplikacji śliny stymulowanej na podłożu SM oraz LAB-AGAR oraz inkubacji w temperaturze 37 stopni Celsjusza przez okres 48 godzin. Do wysokiego ryzyka choroby próchnicowej zalicza się pacjentów z mianem bakterii powyżej 105 CFU/ml.
Badanie warto wykonać w przypadku podejrzenia wysokiego ryzyka choroby próchnicowej lub po prostu w celach kontrolnych i profilaktycznych. Dzięki wynikom można szybko wdrożyć postępowanie zachowawcze, mające zapobiegać wystąpieniu próchnicy już we wczesnym etapie. Test jest wiarygodny i charakteryzuje się wysoką selektywnością. Jednocześnie jest nieinwazyjny, a wyniki uzyskuje się już po 48 godzinach. Wyniki stanowią podstawę do zaplanowania leczenia.
Dlaczego warto zrobić test CRT?
Ryzyko choroby próchnicowej jest większe w przypadku dzieci oraz osób:
- odżywiających się niezdrowo, gdy dieta bogata jest w cukry proste;
- pomijających codzienną higienę jamy ustnej;
- z upośledzeniem prawidłowej produkcji śliny, np. wskutek uszkodzenia gruczołów ślinowych lub w przebiegu choroby Sjogrena;
- z chorobami przewlekłymi, np. cukrzycą.
Taki test może wskazać na zwiększone ryzyko próchnicy jeszcze przed wystąpieniem zmian próchnicowych. Dzięki temu będziemy mogli wdrożyć postępowanie profilaktyczne i lecznicze – profesjonalną higienizację zębów (skaling, piaskowanie, czyszczenie, fluoryzacja) oraz poprawę domowych zabiegów (nitkowanie zębów, stosowanie płynu do płukania jamy ustnej, zmiana szczoteczki). Oczywiście wszystkie wymienione procedury należy wykonywać zawsze, nie tylko w przypadku dodatnich wyników testu. Takie osoby powinny jednak szczególnie zadbać o higienę jamy ustnej, aby nie dopuścić do rozwoju próchnicy.
Próchnica jest chorobą wiążącą się z licznymi, negatywnymi konsekwencjami, takimi jak: nieświeży oddech, ból zębów, stany zapalne miazgi, a nawet utrata uzębienia. Nieleczona może spowodować rozwój chorób ogólnoustrojowych, których ogniskiem będą toczące się stany zapalne w obrębie jamy ustnej. Współcześnie mamy wiele możliwości dbania o zęby, dlatego warto z nich korzystać.
Polecane produkty:
BIO Acerola - naturalna witamina C
Naturalna witamina C pozyskana została z ekologicznych upraw z owocu o nazwie Acerola. Jest standaryzowana co oznacza, że wyselekcjonowano tylko najwyższej jakości owoce, a z nich pozyskano ekstrakt. Dzięki temu ... Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Świątkowska M., Piekoszewska-Ziętek P., Gozdowski D., Olczak-Kowalczyk D. Ocena przydatności analizatora Spotchem (Arkray) w diagnostyce ryzyka chorób jamy ustnej u dzieci. Badanie pilotażowe, Nowa Stomatologia, 1/2018.
- Manowiec J., Lisiecka K., Suszczewicz A., Wpływ programu profilaktycznego realizowanego u dzieci przedszkolnych na liczbę Streptococcus mutans i Lactobacillus w ślinie. Dental and Medical Problems, 2/2003.
- Kornet A., Maciejak D., Olczak-Kowalczyk D., Dąbkowska M., Cieślik J., Zadurska M., Ocena zdolności buforowej śliny oraz flory bakteryjnej jamy ustnej u pacjentów z oligodoncją uzębienia stałego – doniesienie wstępne, Forum Ortodontyczne, 4/2012.