Sorbitol w paście do zębów występuje dość często. Zarówno w odniesieniu do past dla dzieci, jak i dla osób dorosłych. Czy jest związkiem bezpiecznym i jak wpływa na utrzymanie zdrowia zębów? Czy jego połknięcie może wywołać skutki uboczne? Oto najważniejsze informacje w tym temacie.
Co to jest sorbitol?
Sorbitol jest organicznym związkiem chemicznym należącym do grupy cukroli, alkoholi heksahydroksylowych. Stanowi bezbarwną substancję krystaliczną o charakterystycznym, słodkim smaku. Ma wzór sumaryczny C6H14O6 i masę molową 182,17 g/mol. Jako że bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, znajduje szereg zastosowań w różnych dziedzinach przemysłu i medycyny, w tym także w stomatologii. W żywności oznaczany jest skrótem E420, a jego podstawowym celem jest zwiększanie słodkości produktu i utrzymywanie jego wilgotności na odpowiednim poziomie. W środowisku naturalnym sorbitol znaleźć można owocach i niektórych warzywach, np. w jabłkach, gruszkach, brzoskwiniach czy jarzębinie.
Czy sorbitol jest szkodliwy?
Sorbitol należy do grona bezpiecznych substancji wykorzystywanych przez człowieka. Można spożywać go bez obaw o konsekwencje zdrowotne czy działania niepożądane. Wszystko zależy jednak od jego dawki. W dużych ilościach sorbitol może działać przeczyszczająco, znacznie zwiększając perystaltykę jelit. Nie sprawdzi się więc u osób z zespołem jelita drażliwego, nadwrażliwościami pokarmowymi czy chorobą Leśniowskiego-Crohna. W dłuższej perspektywie czasu nadmierne spożywanie sorbitolu może także zwiększać ryzyko zaćmy, wpływając negatywnie na kondycję soczewki oka.
W produktach spożywczych i pastach do zębów zawartość sorbitolu jest jednak z reguły tak niewielka, że nie ma żadnych przeciwwskazań do ich stosowania czy spożywania. Tym bardziej w przypadku past do zębów, których się nie zjada. Po każdym umyciu zębów powstałą pianę wypluwamy bowiem do zlewu.
Sorbitol w paście do zębów
Sorbitol jest dość częstym składnikiem past do zębów zarówno dla dzieci, jak i dla osób dorosłych. Jego podstawowym zadaniem w tego typu produktach jest:
- utrzymywanie właściwej wilgotności past do zębów – są one wówczas łatwe w użyciu, sprawnie wychodzą z tubki i nie wysychają;
- zwiększanie przyjemnych doznań związanych ze smakiem pasty do zębów – staje się ona po prostu nieco bardziej słodka, co może mieć znaczenie zwłaszcza w przypadku dzieci;
- zmniejszanie ryzyka próchnicy zębów – sorbitol nie ulega przekształceniu przez bakterie w jamie ustnej do kwasów, które mogą wywoływać próchnicę zębów.
Należy wiedzieć, że sorbitol został zatwierdzony przez organy regulacyjne, takie jak FDA (Food and Drug Administration) i EFSA (European Food Safety Authority), do stosowania w produktach do higieny jamy ustnej. W ilościach znajdujących się w pastach do zębów jest bezpieczny, nie wywołuje żadnych podrażnień i innych skutków ubocznych, nie niszczy zębów. Nie ma więc żadnych obaw przed jego stosowaniem. Osoby z wrażliwymi jelitami powinny jedynie pamiętać, aby zawsze wypluwać całą pianę z takiej pasty do zlewu, po czym dodatkowo można przepłukać jamę ustną wodą.
Zobacz również: Szkodliwe składniki pasty do zębów
Pasta do zębów – środki utrzymujące jej wilgotność
Ciekawostką jest, że środki utrzymujące wilgoć w pastach do zębów przeciwdziałają wysychaniu jej na powietrzu (np. gdy zapomnimy zakręcić tubkę), ale również hamują rozwój drobnoustrojów wskutek obniżania prężności pary wodnej poniżej wartości sprzyjającej wzrostowi mikroorganizmów. Ostatnimi czasy cenioną substancję pochłaniającą wilgoć stanowi zwłaszcza mieszanina gliceryny z 70% roztworem sorbitolu. Oddziałują one ze środkami zagęszczającymi i zapewniają doskonałe właściwości wiązania wody w efekcie obecności w cząsteczce wielu grup hydroksylowych. Udział masowy środków utrzymujących wilgoć w pastach do zębów wynosi 5-40%.
Polecane produkty:
Kwas hialuronowy
Kwas hialuronowy bioalgi to naturalny produkt z fermentacji roślinnej, dzięki czemu biodostępność jest na bardzo wysokim poziomie. Kwas hialuronowy działa głównie na takie struktury jak włosy, skóra, oczy, stawy, dziąsła ... Zobacz więcej... | |
Kolagen naturalny
Kolagen do picia to naturalny produkt z opatentowaną formułą Peptiplus® hydrolizowanego kolagenu. Dzięki temu jest bardzo wysokiej wchłanialności ... Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Kociołek-Balawejder E., Żebrowska M., Pasta do zębów. Cz. I. Składniki podstawowe, Przemysł Chemiczny, 90/2011.
- Kasiak M., Kasiak M., Pasty do zębów – skład i działanie, Farm Pol, 2009, 65(9): 665-672.