Truskawkowy język (inaczej: malinowy język) to potoczne określenie stosowane w odniesieniu do objawu chorobowego, w przebiegu którego pojawia się zaczerwienienie języka i uwypuklenie brodawek na języku w konsekwencji stanu zapalnego. Może wskazywać na kilka różnych chorób, przeważnie jednak pojawia się w przebiegu szkarlatyny lub odry.
Truskawkowy język – jak wygląda?
W przebiegu rozwijającego się stanu zapalnego język staje się intensywnie czerwony na całej swojej powierzchni. Dochodzi do zapalenia brodawek językowych, które wskutek tego uwypuklają się, a ich kontury stają się znacznie wyraźniejsze. Mogą temu towarzyszyć inne dolegliwości, takie jak ból czy pieczenie języka, co również jest konsekwencją stanu zapalnego. Objawy ogólnoustrojowe, np. gorączka, osłabienie, wysypka skórna, dotyczą choroby podstawowej, nie wynikają z obecności truskawkowego języka.
Ciekawostką jest, że nazwa „truskawkowy język” pochodzi właśnie od jego wyglądu w przebiegu różnych stanów chorobowych. Przypomina wyglądem powierzchnię tego owocu.
Zobacz również: Zapalenie języka.
Truskawkowy język – przyczyny
Możliwe przyczyny truskawkowego języka:
- szkarlatyna (inaczej: płonica) – choroba zakaźna wieku dziecięcego wywołana infekcją bakteryjną, głównie paciorkowcami;
- odra – zakaźna choroba wirusowa wywoływana przez wirus z grupy Paramyxoviridae;
- wstrząs toksyczny – ciężkie, zagrażające życiu zakażenie wywołane przez gronkowce lub paciorkowce;
- choroba Kawasaki – przyczyny nie są do końca poznane, lecz jako czynniki wywołujące nasiloną reakcję układu immunologicznego organizmu podejrzewa się bakterie, wirusy, toksyny;
- HPV w jamie ustnej – infekcja brodawczaka ludzkiego;
- alergie – w szczególności alergie pokarmowe, choć mogą to być także alergie kontaktowe, np. uczulenie na metal, z którego wykonano uzupełnienie protetyczne lub stały aparat ortodontyczny;
- palenie papierosów;
- spożycie zbyt kwaśnego lub zbyt pikantnego pożywienia;
- urazy mechaniczne języka, w konsekwencji których doszło do rozwoju stanu zapalnego.
Zdecydowanie najczęściej przyczyną są jednak infekcje wirusowe lub infekcje bakteryjne. Diagnostyką i leczeniem problemu może zająć się lekarz podstawowej opieki zdrowotnej lub stomatolog (w zależności od przyczyny).
Diagnostyka truskawkowego języka
Obecność truskawkowego języka można wykazać już podczas oględzin jamy ustnej i języka. Jest on bardzo łatwy w rozpoznaniu. Trudniejsze jest natomiast ustalenie jego przyczyn. W tym celu wykonuje się szczegółowe badania krwi, przegląd stanu zębów oraz przeprowadza się wywiad zdrowotny, który może wykazać, że przyczyną jest dieta lub palenie tytoniu. Jeśli rodzice zaobserwują u swojego dziecka truskawkowy język, zawsze mogą skonsultować się z pediatrą. Zwłaszcza jeśli dziecko ma do 15. roku życia i jednocześnie obserwuje się wysypkę. Może to wskazywać na odrę, która jest częstą chorobą wieku dziecięcego.
Truskawkowy język – leczenie
Leczenie truskawkowego języka zawsze musi być przyczynowe. Może prezentować się następująco:
- szkarlatyna – antybiotykoterapia, najczęściej penicyliną, chyba, że pacjent wykazuje uczulenie na ten lek;
- odra – unikanie wychodzenia z domu, odpoczynek, zdrowa dieta, działania objawowe mające na celu łagodzenie świądu skóry, gorączki, kaszlu i innych objawów;
- wstrząs toksyczny – antybiotykoterapia, oczyszczenie rany, uzupełnianie elektrolitów, monitorowanie podstawowych parametrów życiowych w warunkach szpitalnych;
- choroba Kawasaki – dożylne wlewy z ludzkich immunoglobulin, podawanie kwasu acetylosalicylowego i metyloprednizolonu;
- HPV – leczenie objawowe zmian skórnych, ponieważ nie ma leku, który całkowicie usunąłby wirusy z organizmu osoby zakażonej;
- alergie – odczulanie, jeśli jest to możliwe, działania objawowe polegające na unikaniu kontaktu z alergenem, stosowanie leków przeciwalergicznych w momencie wystąpienia objawów;
- palenie papierosów – rezygnacja z nałogu;
- spożycie zbyt kwaśnego lub zbyt pikantnego pożywienia – modyfikacja diety, unikanie drażniących produktów.
Uzupełniająco warto wykonywać ziołowe płukanki jamy ustnej, np. z rumianku lub szałwii, które zmniejszą stan zapalny i złagodzą towarzyszące mu objawy.
Polecane produkty:
Olej z czarnuszki
Olej z czarnuszki to w 100% naturalny produkt o wysokiej koncentracji cennych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest źródłem m.in. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), mikroelementów, witamin Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Sikorska D., Samborski W., Jama ustna w reumatologii, Forum Reumatologiczne, 2/2016.
- Kowalczyk M., Choroba Kawasaki jako przyczyna przewlekłej gorączki, Pediatria po Dyplomie, 17/2013.
- Szczeklik A., Choroby wewnętrzne, Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, Kraków 2006.