Rozpulchnione dziąsła to charakterystyczny objaw stanu zapalnego tej tkanki, który może mieć wiele przyczyn. Najczęściej wynika jednak z nieprawidłowej higieny jamy ustnej. Dotyczy to zarówno pomijania szczotkowania zębów, jak i unikania nitkowania przestrzeni międzyzębowych. Objaw ten zwykle współwystępuje z innymi patologiami, takimi jak zaczerwienienie i ból dziąsła bądź krwawienie z dziąsła.
Jak wyglądają rozpulchnione dziąsła?
Rozpulchnione dziąsła przede wszystkim są nieco większe (mają większą objętość) od dziąseł zdrowych, które są twarde i zbite. Można zauważyć ich miękkość, wskutek czego mogą odstawać od koron zębów w miejscu ich fizjologicznego przyczepu. Tym samym wzrasta ryzyko, że pod dziąsłami gromadzić się będzie płytka nazębna bogata w bakterie oraz że na dłuższą metę dojdzie do odsłaniania szyjek zębowych, co jest już znacznie trudniejsze w leczeniu.
Wspólnie z rozpulchnionymi dziąsłami pojawia się ich zaczerwienienie – są one wyraźnie bardziej czerwone bądź ciemnoróżowe niż okoliczne, zdrowe dziąsła. Sam fakt obecności stanu zapalnego i rozmiękczenia dziąseł sprawia, że są one podatne na uszkodzenia. Dochodzi do krwawienia dziąsłowego, najczęściej podczas szczotkowania zębów lub spożywania twardych pokarmów. Konsekwencjami takiego stanu są dodatkowo: nieprzyjemny zapach z ust, niemiły posmak w ustach, tkliwość i ból dziąseł.
Rozpulchnione dziąsła – przyczyny
Najczęściej wymienia się następujące rodzaje stanów zapalnych dziąseł w zależności od przyczyny problemu:
- zapalenie dziąseł związane z płytką bakteryjną – np. w konsekwencji gromadzenia się kamienia nazębnego, zbyt rzadkiego lub niedokładnego szczotkowania zębów, unikania nitkowania zębów;
- choroby dziąseł modyfikowane przez czynniki ogólne – np. zaburzenia hormonalne, choroby krwi;
- choroby dziąseł modyfikowane przez leki – np. cytostatyki, leki na cukrzycę;
- choroby dziąseł modyfikowane zaburzeniami odżywiania – wszelkie niedobory pokarmowe, bulimia, anoreksja;
- zapalenie dziąseł o podłożu alergicznym – głównie w przebiegu alergii kontaktowej i pokarmowej;
- choroby dziąseł uwarunkowane genetycznie;
- stan zapalny dziąseł pochodzenia urazowego – oparzenia, podrażnienia, urazy tkanek miękkich jamy ustnej;
- zmiany w obrębie dziąseł w przebiegu chorób skóry i błon śluzowych – np. liszaj płaski, pemfigoid, pęcherzyca, toczeń rumieniowaty układowy.
Rozpulchnienie dziąsła może pojawić się czasowo po założeniu aparatu ortodontycznego stałego lub uzupełnienia protetycznego. W takich sytuacjach to reakcja naturalna, o delikatnym nasileniu, będąca etapem przyzwyczajania się tkanek do nowych warunków. Trwa około 2-3 dni i przemija samoistnie. Zdecydowanie najczęściej stan zapalny dziąseł wiąże się jednak z obecnością nadmiernej ilości płytki nazębnej w jamie ustnej. Istotnym czynnikiem ryzyka stanów zapalnych dziąseł i ich rozpulchnienia jest palenie papierosów.
Rozpulchnione dziąsła – leczenie
Rozpulchnione dziąsła zawsze leczy się przyczynowo. Oznacza to, że jeśli są konsekwencją nagromadzonego kamienia nazębnego i płytki bakteryjnej, kluczowa jest higienizacja zębów, czyli piaskowanie zębów, skaling zębów oraz fluoryzacja zębów. Taki zestaw działań rekomenduje się zresztą każdemu człowiekowi dbającemu o swoje zdrowie co 6 miesięcy. Z kolei jeśli przyczyną rozpulchnionych dziąseł jest choroba ogólnoustrojowa, np. cukrzyca, dąży się do jej ustabilizowania za pomocą starannie dobranej farmakoterapii.
Leczenie powinno zawsze być uzupełnione dokładną domową higieną jamy ustnej. Obejmuje ona codzienne, dwukrotne szczotkowanie zębów, nitkowanie przestrzeni międzyzębowych przed każdym szczotkowaniem zębów oraz dbanie o zbilansowaną dietę. Powinna być uboga w słodycze i źródła sztucznych cukrów prostych, a bogata w źródła witamin i minerałów, które są niezbędne dla prawidłowej kondycji zębów i dziąseł.
Polecane produkty:
![]() |
Kolagen naturalny
Kolagen do picia to naturalny produkt z opatentowaną formułą Peptiplus® hydrolizowanego kolagenu. Dzięki temu jest bardzo wysokiej wchłanialności. Wzmacnia zęby, kości, ... Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Mueller H., Periodontologia, Wydawnictwo Urban & Partner, Wrocław 2017.
- Jańczuk Z., Choroby przyzębia, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.