Zielony nalot na języku może być powodowany wieloma czynnikami, jednak z reguły ma on podłoże patologiczne. Szczególnie jeśli towarzyszą mu jakiekolwiek niepokojące objawy, wymaga konsultacji z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej bądź stomatologiem. Nie należy bagatelizować problemu, ponieważ może stać się przyczyną infekcji ogólnoustrojowej.
Zielony nalot na języku – przyczyny
Do powstania zielonego nalotu na języku prowadzić może grzybica jamy ustnej wywołana zakażeniem drożdżakami Candida albicans. W jamie ustnej, poza ogólnymi czynnikami sprzyjającymi inwazji grzyba, spore znaczenie mają także czynniki miejscowe, takie jak zaburzenia ilościowe i jakościowe śliny, próchnica, obecność ruchomych aparatów ortodontycznych lub protez zębowych, zmiany patologiczne na błonie śluzowej i w tkankach przyzębia. Inne możliwe przyczyny zielonego nalotu na języku to infekcje bakteryjne – mogą być przetrwałą konsekwencją infekcji wirusowych jamy ustnej i dróg oddechowych, jak również pierwotnym zjawiskiem. W przebiegu schorzeń takich jak język włochaty czy leukoplakia również obserwuje się nalot na języku, lecz jest on z reguły biały bądź żółty. Zielony odcień przyjmuje wskutek wspomnianego nadkażenia bakteryjnego bądź grzybiczego.
Zobacz również: Infekcje jamy ustnej.
Spożywanie bardzo dużej ilości warzyw bogatych w chlorofil, takich jak szpinak, jarmuż czy brokuły, może powodować zielone zabarwienie języka, jednak ma ono charakter przejściowy. Przemija po dokładnym przepłukaniu jamy ustnej bądź po wyszczotkowaniu zębów i języka. Także niektóre cukierki, lizaki, gumy do żucia i inne słodycze zawierające zielone, sztuczne barwniki spożywcze mogą spowodować tymczasowe pojawienie się zielonego nalotu na języku.
Zielony nalot na języku – objawy
Kiedy zielony nalot na języku staje się niepokojący? Przede wszystkim wówczas, gdy nie mija samoistnie po wyszczotkowaniu zębów, gdy utrzymuje się dłuższy czas (z niezmienną lub rosnącą intensywnością), a także gdy towarzyszą mu jakiekolwiek inne dolegliwości. W szczególności takie jak:
- ból i pieczenie języka, ból gardła, błon śluzowych jamy ustnej;
- uporczywy, intensywny, przewlekły kaszel;
- świąd języka;
- nieprzyjemny zapach z ust pomimo dobrej higieny jamy ustnej;
- rany, owrzodzenia, afty, pękanie języka i błon śluzowych jamy ustnej;
- powiększenie lub przerost migdałków;
- powiększenie szyjnych węzłów chłonnych;
- zaburzenia w produkcji śliny;
- zaburzenia czucia smaku;
- gorączka i ogólne złe samopoczucie;
- suchość w gardle i jamie ustnej;
- powiększenie, obrzęk, zaczerwienienie, krwawiące dziąsła.
I wiele innych. W razie jakichkolwiek wątpliwości znacznie lepszym rozwiązaniem niż samodzielne próby uporania się z problemem jest wizyta u dentysty. Wiele przypadków zielonego osadu na języku wymaga bowiem zastosowania celowanych leków. Te zaś skutecznie i trafnie dobierze wyłącznie lekarz.
Zielony nalot na języku- leczenie
Jeśli zielony nalot na języku ma podłoże patologiczne, zawsze wymaga leczenia przyczynowego. Przy infekcjach bakteryjnych opiera się ono na indywidualnie dobranej antybiotykoterapii (jest to antybiotyk o szerokim spektrum działania). Jednak przy braku rezultatów terapii pobiera się wymaz z języka do badań laboratoryjnych, aby możliwe było wykonanie posiewu. Na tej podstawie dobiera się antybiotyk. Z kolei przy infekcjach grzybiczych pacjent otrzymuje leki przeciwgrzybicze.
Uzupełniająco zastosować można domowe sposoby łagodzące objawy i działające antyseptycznie, takie jak płukanki do jamy ustnej, maści, suplementy diety. Szczególnie rekomendowanymi płukankami są te na bazie rumianku, szałwii lub soli fizjologicznej. Natomiast soda oczyszczona rozpuszczona w wodzie neutralizuje kwasy, które mogą podrażniać błonę śluzową i wspiera równowagę pH jamy ustnej, co utrudnia rozwój drożdżaków. Nie należy zapominać o znaczeniu wyjątkowo starannej higieny jamy ustnej. Codzienne szczotkowanie zębów i nitkowanie przestrzeni międzyzębowej są warunkami kluczowymi.
Polecane produkty:
![]() |
Olej z czarnuszki
Olej z czarnuszki to w 100% naturalny produkt o wysokiej koncentracji składników odżywczych. Jest źródłem m.in. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, mikroelementów, witamin. Wykazuje działanie antygrzybiczne, przeciwwirusowe, antyalergiczne, ... Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Górska R., Nowak M., Wybrane zagadnienia z diagnostyki i leczenia chorób błony śluzowej jamy ustnej, Polski Przegląd Otorynolaryngologiczny, 2/2017.
- Schnorrenberger C., Schnorrenberger B., Diagnozowanie z języka, Wydawnictwo Galaktyka, Łódź 2012.
- Mrówka-Kata K., Namysłowski G., Banert K., Ścierski W., Zapalenia języka i inne wybrane jego zmiany o charakterze łagodnym, Forum Medycyny Rodzinnej, 2/2008.