Szczypanie języka to subiektywne uczucie, które może być opisywane jako delikatne, piekące, kłujące, dotyczące całej lub częściowej powierzchni języka. Najczęściej wywołane jest zjawiskami patologicznymi (infekcje, alergie, podrażnienia, urazy itd.), które wymagają diagnostyki i leczenia. Takie szczypanie języka jest szczególnie niepokojące, gdy pojawia się bez konkretnej przyczyny lub utrzymuje dłuższy czas.
Szczypanie języka – przyczyny
Jeśli mowa o czynnikach fizjologicznych, przejściowe szczypanie języka może wiązać się ze spożyciem ostrych pokarmów, piciem mocno gazowanych napojów bądź stosowaniem bardzo mocnych, miętowych past do zębów / płynów do płukania jamy ustnej. Nie jest to niepokojące i przemija samoistnie po usunięciu czynnika wywołującego.
Zdarza się jednak, że szczypanie języka pojawia się przy braku istnienia powyższych czynników (idiopatycznie, samoistnie). Wówczas może wiązać się z chorobami i patologiami takimi jak np.:
- zakażenia grzybicze, bakteryjne, wirusowe, np. opryszczka, kiła, Candida Albicans;
- niedobory pokarmowe, zwłaszcza witamin z grupy B, cynku oraz żelaza;
- zespół Sjogrena i inne choroby związane z zaburzeniem (zmniejszeniem) wydzielania śliny;
- cukrzyca;
- przyjmowanie niektórych leków takich jak inhibitory konwertazy angiotensyny, antagonisty receptora angiotensyny II, jako ich skutek uboczny;
- alergie, w szczególności pokarmowe;
- choroba refluksowa;
- choroby autoimmunologiczne;
- stwardnienie rozsiane;
- niedoczynność tarczycy;
- zapalenie błony śluzowej jamy ustnej.
Coraz częstszym problemem jest zespół pieczenia jamy ustnej, będący przewlekłym idiopatycznym zespołem bólowym wyróżniającym się występowaniem piekącego, parzącego lub kłującego uczucia w obrębie języka i błon śluzowych jamy ustnej. Dolegliwościom bólowym towarzyszyć może subiektywne uczucie suchości w gardle lub całej jamy ustnej oraz zaburzenia czucia smaku (dysgeuzja). Etiologia zespołu pieczenia jamy ustnej nie została w pełni wyjaśniona. Uznaje się jednak, że jest ona wieloczynnikowa. Sugeruje się zwłaszcza podłoże neurologiczne schorzenia, głównie zaburzenia percepcji nocyceptywnej na różnych szczeblach obwodowego i centralnego przekaźnictwa nerwowego. Wykazano, że najczęściej schorzenie dotyczy kobiet w okresie okołomenopauzalnym.
Szczypanie języka – objawy
Charakterystyczne objawy szczypania języka to przede wszystkim uczucie gorąca i palenia pojawiające się na powierzchni języka, lekkie drętwienie języka oraz ból, który może przybierać formę łagodną lub umiarkowaną. Nierzadko towarzyszy temu suchość w jamie ustnej, zaczerwienienie oraz nietypowy nalot na języku. Zwykle nalot ten daje nieprzyjemny zapach i może generować metaliczny posmak w ustach. Wszystko zależy od przyczyn problemu, ponieważ w zależności od tego zmieniać się może obraz kliniczny.
Diagnostyka szczypania języka
Przy nawracającym szczypaniu języka dokonuje się oględzin zarówno samego języka, jak i błon śluzowych jamy ustnej. Kiedy jest to potrzebne, lekarz pobiera wymaz do badań histopatologicznych. Sprawdza obecność infekcji bakteryjnych, grzybiczych lub wirusowych, włącznie z identyfikacją konkretnych patogenów, aby móc dobrać do tego celowane leczenie. Pozostałe badania są już indywidualne. Zalicza się do nich takie jak m.in.:
- badanie krwi;
- badanie kału;
- testy alergiczne;
- gastroskopia.
Szczypanie języka – leczenie
Leczenie zawsze powinno być przyczynowe. Jeśli więc szczypanie języka wynika z infekcji grzybiczej, otrzymuje się leki przeciwgrzybicze. Jeśli zaś sprawcami są bakterie, pacjent powinien dostać antybiotyki dobrane do konkretnego szczepu bakteryjnego. Z kolei wszelkie choroby przewlekłe stabilizuje się, ponieważ nie ma sposobów na ich całkowite wyleczenie. Doraźnie, objawowo, we własnym domu stosować można smarowanie języka miodem, płukanki z szałwii lub rumianku, żucie goździków, picie dużej ilości wody, zwiększenie spożycia probiotyków i naturalnej żywności probiotycznej.
Polecane produkty:
![]() |
Olej z czarnuszki bioalgi
Olej z czarnuszki to w 100% naturalny produkt o wysokiej koncentracji składników odżywczych. Jest źródłem m.in. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, mikroelementów, witamin. Wykazuje działanie antygrzybiczne, przeciwwirusowe, antyalergiczne, ... Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Zalewska P., Radwan-Oczko M., Zmiany fizjologiczne i patologiczne na języku – rola czynników endo- i egzogennych, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu 2021, Tom 27, Nr 4, 407–413.
- Wysocki P., Zespół pieczenia jamy ustnej, Gastroenterologia Kliniczna 2017, tom 9, nr 1, 7–18.
- Matuszczak R., Lammek K., Tretiakow D., Skorek A., Zespół pieczenia jamy ustnej: epidemiologia, diagnostyka i nowoczesne standardy postępowania, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu 2020, Tom 26, Nr 3, 244–248.